Ποσό 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εκτιμά ότι θα απαιτηθεί για την κατασκευή του έργου του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας, στο Μπέλενε, το Ινστιτούτο Οικονομίας της Αγοράς. Σε έκθεση του Ινστιτούτου, την οποία παρουσίασε σήμερα ο διευθυντής του, Κράσεν Στάντσεφ, ενώπιον των μελών του βουλγαρικού κοινοβουλίου, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «...εάν τελικά το έργο υλοποιηθεί, το κόστος του, ίσως, ξεπεράσει τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ποσό 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εκτιμά ότι θα απαιτηθεί για την κατασκευή του έργου του δεύτερου πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας, στο Μπέλενε, το Ινστιτούτο Οικονομίας της Αγοράς. Σε έκθεση του Ινστιτούτου, την οποία παρουσίασε σήμερα ο διευθυντής του, Κράσεν Στάντσεφ, ενώπιον των μελών του βουλγαρικού κοινοβουλίου, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «...εάν τελικά το έργο υλοποιηθεί, το κόστος του, ίσως, ξεπεράσει τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Το κόστος του έργου, όπως εκτιμάται από το Ινστιτούτο Οικονομίας της Αγοράς είναι διπλάσιο από αυτό που είχε, αρχικά, ανακοινωθεί, ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραχθεί θα είναι κατά 50% αυξημένη προς τον τελικό καταναλωτή.

Στο μεταξύ, στη λίστα των δυνητικών επενδυτών για το έργο της κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού βρίσκονται και κινεζικές εταιρείες, δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα διεθνούς οικονομικής συνεργασίας στην Ένωση Βιομηχάνων (BIA), Βέσελιν Ιλίεφ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.

Όπως είπε, το ενδιαφέρον της Κίνας για το έργο του πυρηνικού σταθμού εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας Γουέν Τζιαμπάο στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με το Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, το Σεπτέμβριο του 2010, στη Νέα Υόρκη.

Οι δηλώσεις του κ. Ιλίεφ έγιναν έπειτα από την επίσκεψη που πραγματοποίησε μόλις προ λίγων ημερών στην Κίνα για επιχειρηματικούς λόγους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Βουλγαρίας Τράιτσο Τράικοφ δήλωσε ότι η τιμή για το έργο του Μπέλενε διαμορφώνεται περίπου στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η ρωσική εταιρεία Atomstroyexport (ανέλαβε την υλοποίηση του έργου) εμμένει στην αρχική της θέση, βάσει της οποίας, το κόστος του έργου διαμορφώνεται περίπου στα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ είχε ανακοινώσει - στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ιδιωτικό σταθμό bTV - ότι η Βουλγαρία θα κατασκευάσει το δεύτερο πυρηνικό σταθμό, υπό δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι το βουλγαρικό Δημόσιο να κατέχει μερίδιο 51% στο έργο και δεύτερη να μη διατεθούν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το έργο του δεύτερου πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», απασχολεί τη βουλγαρική κοινή γνώμη, από τη δεκαετία του '80 και έπειτα. Το έργο σταμάτησε τη δεκαετία του '90, λόγω της έλλειψης πόρων και διαμαρτυριών για την περιβαλλοντική προστασία.

Το 2008 επελέγη η ρωσική εταιρεία Atomstroyexport (θυγατρική της κρατικής Rosatom), για την κατασκευή δύο πυρηνικών αντιδραστήρων, ισχύος 1.000 MW έκαστος. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο πρώην πρωθυπουργός (επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος) Σεργκέι Στανίσεφ έθεσε, εκ νέου, το έργο στη «γραμμή εκκίνησης» και στο τέλος του 2008 επελέγη η γερμανική εταιρεία RWE ως στρατηγικός επενδυτής του έργου.

Όμως, το φθινόπωρο του 2009, η RWE αποχώρησε από το έργο κατασκευής του πυρηνικού σταθμού, με αποτέλεσμα να «παγώσει». Στα τέλη του 2009, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Μπόικο Μπορίσοφ, η ρωσική εταιρεία Rosatom προσέφερε στη Βουλγαρία δάνειο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να συνεχιστεί η κατασκευή του έργου.

Όμως, η βουλγαρική κυβέρνηση απέρριψε τη ρωσική προσφορά και ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού μόνο εάν βρεθεί στρατηγικός επενδυτής από την Ευρώπη.

Το κόστος του έργου, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο αρχικό συμβόλαιο μεταξύ της Atomstroyexport και της βουλγαρικής πλευράς (το 2008), διαμορφώνεται στα 3,997 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το συμβόλαιο έληξε το Σεπτέμβριο του 2010 και οι δύο χώρες αποφάσισαν να επεκτείνουν το συμβόλαιο κατά έξι μήνες, έως ότου καταλήξουν σε τελική συμφωνία για το κόστος κατασκευής του έργου.

Το Νοέμβριο του 2010, η βουλγαρική εταιρεία BEH επέλεξε τη βρετανική τράπεζα HSBC για σύμβουλο του έργου, προκειμένου να δώσει στην κυβέρνηση λύσεις σχετικά με το θέμα της προόδου του έργου και προσέλκυσης νέων επενδυτών.

Το Μάρτιο του 2011, δύο ημέρες πριν από τη δήλωση του κ. Μπορίσοφ για την κατασκευή του έργου, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η «μοίρα» του Μπέλενε εξαρτάται από τη μελέτη που θα εκπονήσει ο σύμβουλος του έργου, η HSBC.