Την είσοδο της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ προοιονίζεται η χθεσινοβραδινή παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Ζοζέ Σόκρατες, μετά την καταψήφιση του πακέτου λιτότητας από το πορτογαλικό Κοινοβούλιο. Το ύψος του δανείου διάσωσης υπολογίζεται περίπου στα 80 δισ. ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι ο ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στη χώρα θα γίνει «υπό αυστηρές προϋποθέσεις», υπονοώντας τη λήψη σκληρών οικονομικών μέτρων

Την είσοδο της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ προοιονίζεται η χθεσινοβραδινή παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας Ζοζέ Σόκρατες, μετά την καταψήφιση του πακέτου λιτότητας από το πορτογαλικό Κοινοβούλιο. Το ύψος

του δανείου διάσωσης υπολογίζεται περίπου στα 80 δισ. ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι ο ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στη χώρα θα γίνει «υπό αυστηρές προϋποθέσεις», υπονοώντας τη λήψη σκληρών οικονομικών μέτρων.

 

«Είναι αναπόφευκτο» για την Πορτογαλία να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, λέει αναλυτής της Royal Bank of Scotland στο Bloomberg.

 

Το spread των πορτογαλικών ομολόγων εκτινάχθηκε στις 438 μονάδες βάσης, πλησιάζοντας το επίπεδο-ρεκόρ της 11ης Νοεμβρίου 2010 (484 μονάδες), ενώ σε πρωτοφανές ύψος (544,5 μονάδες) έχουν φτάσει και τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS).

 

Εξάλλου, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υπερβαίνει το κρίσιμο όριο του 7% περισσότερο από ένα μήνα. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει πορτογαλικά ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της Barclays Capital.

Ανάλογες πιέσεις δέχονται και τα ιρλανδικά ομόλογα, καθώς δεν διαφαίνεται συμφωνία για τη μείωση του επιτοκίου των δανείων από ΕΕ και ΔΝΤ, αφού οι Βρυξέλλες (και κυρίως το Βερολίνο) πιέζουν για την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων (ο συντελεστής σήμερα είναι στο 12,5%).

Οι εξελίξεις στην πορτογαλική οικονομία αναμένεται να επισκιάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί για θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης των δημοσιονομικών κρίσεων και θα επηρεάσει ουσιαστικά τις εργασίες της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Όσον αφορά το εσωτερικό πορτογαλικό πολιτικό σκηνικό, το πιθανότερο σενάριο είναι η ταχεία διάλυση του κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρόεδρο της χώρας.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν «τουλάχιστον μέσα σε 55 ημέρες, δηλαδή στα μέσα Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.