50 εκατ. Ευρώ στη Βουλγαρία από την Παρευξείνια Τράπεζα

50 εκατ. Ευρώ στη Βουλγαρία από την Παρευξείνια Τράπεζα
Του Λεωνίδα Λιάμη και του Δημήτρη Διαμαντίδη
Πεμ, 24 Μαρτίου 2011 - 16:58
Σε ενίσχυση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της σε διάφορες χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), προχωρεί όλο και περισσότερο η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, η οποία διατηρεί ήδη ενεργό χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 1,2 δισ. ευρώ.

Σε ενίσχυση των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της σε διάφορες χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), προχωρεί όλο και περισσότερο η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, η οποία διατηρεί ήδη ενεργό χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 1,2 δισ. ευρώ.

Στις βασικές προτεραιότητες της διοίκησης του διεθνούς χρηματοδοτικού οργανισμού, όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου της Αντρέι Κοντακόφ, είναι η αγορά της Βουλγαρίας στην οποία ο στόχος προβλέπει το διπλασιασμό του χαρτοφυλακίου που διατηρεί τοπικά.

Στη Σόφια
Μιλώντας στο πλαίσιο συναντήσεων που είχε κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης στη Σόφια, ο Ρώσος επικεφαλής της Παρευξείνιας Τράπεζας τόνισε ότι η ΤΕΑΕΠ θα παρέχει ποσό από 40 εκατ. μέχρι 50 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, για την περίοδο 2011-2014.

Ο κ. Κοντακόφ παρουσίασε στη Βουλγάρα με την υφυπουργό Οικονομικών Μποριάνα Πέντσεβα τις λεπτομέρειες της στρατηγικής της ΤΕΑΕΠ για τη Βουλγαρία, καθώς και το πλαίσιο των δραστηριοτήτων της τράπεζας στην ευρύτερη περιοχή. Από στοιχεία που παρέθεσε, μάλιστα, φαίνεται ότι για τη Βουλγαρία, στη διάρκεια των 11 χρόνων λειτουργίας της, η Παρευξείνια Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει 23 έργα συνολικής αξίας 210 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η κ. Πέντσεβα υπογράμμισε ότι το βουλγαρικό ενδιαφέρον στρέφεται στη στήριξη της ΤΕΑΕΠ για την υλοποίηση έργων στους τομείς των υποδομών και του τουρισμού, καθώς και της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας και της γεωργίας. Ιδιαίτερα σημαντική, εξάλλου, εμφανίζεται η παρουσία της Παρευξεινίας Τράπεζας και στην αγορά της γειτονικής Τουρκίας, όπου χρηματοδοτεί συνολικά 28 έργα.

Τουρκία
Όπως μετέδωσε πριν από λίγες ημέρες το πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», με αφορμή τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα ο κ. Κοντακόφ με Τούρκους αξιωματούχους, ορισμένα από τα έργα που έχει στηρίξει χρηματοδοτικά η Τράπεζα στην Τουρκία είναι το μετρό της Κωνσταντινούπολης, για το οποίο έχει χορηγηθεί δάνειο ύψους 26 εκατ. ευρώ, καθώς και το διεθνές αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν, με δάνειο της τάξης των 29 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά στη συμμετοχή των ελληνικών έργων στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας, στη δεκαετία 1999-2009, αυτή ήταν σχετικά περιορισμένη.

Έτσι, ενώ η Ελλάδα κατέχει ποσοστό 16,5% στο μετοχικό κεφάλαιο, όσο δηλαδή η Ρωσία και η Τουρκία, οι εγκεκριμένες από το Συμβούλιο της τράπεζας χρηματοδοτήσεις για τη χώρα μας ήταν στο 7,27% του συνόλου των δανείων της περιόδου 1999-2009, έναντι 18,74% για την Τουρκία και 23,22% για τη Ρωσία.

225 έργα
Στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου, από όπου προέρχονται και οι χώρες-μέλη της Παρευξείνιας, η ΤΕΑΕΠ παρείχε χρηματοδότηση για 225 έργα, στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη και την περιφερειακή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Κοντακόφ, η τράπεζα χρηματοδοτεί 106 έργα σε όλες τις χώρες της ΟΣΕΠ και το ενεργό της χαρτοφυλάκιο έχει αξία άνω του 1,2 δισ. ευρώ.

Η ΤΕΑΕΠ είναι μια πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία χορηγεί αναπτυξιακά δάνεια στις χώρες-μέλη. Έδρα της έχει οριστεί η πόλη της Θεσσαλονίκης και οι τρεις μεγαλύτεροι μέτοχοί της είναι η Ελλάδα, η Ρωσία και η Τουρκία, με ποσοστό 16,5%, εκάστη, στο μετοχικό της κεφάλαιο. Τα υπόλοιπα μέλη της ΤΕΑΕΠ είναι η Αλβανία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, η Αρμενία, η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

(από την εφημερίδα "Ημερησία")