Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες κατέληξε σε ένα τελικό σχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης,το οποίο καθιστά πιο αυστηρές τις ρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του «Συμφώνου για το Ευρώ» («Euro Plus Pact»), όπως επεδίωκε η Γερμανία. Οι οριστικές αποφάσεις για τον προσωρινό μηχανισμό μετατίθενται για τον Ιούνιο
Η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες κατέληξε σε ένα τελικό σχέδιο για τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης,το οποίο καθιστά πιο αυστηρές τις ρυθμίσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του «Συμφώνου για το Ευρώ» («Euro Plus Pact»), όπως επεδίωκε η Γερμανία. Οι οριστικές αποφάσεις για τον προσωρινό μηχανισμό μετατίθενται για τον Ιούνιο.

Στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» θα συμμετέχουν, εκτός από τις 17 χώρες της Eυρωζώνης, και έξι ακόμη χώρες της ΕΕ, δηλ. η Δανία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λιθουανία και η Λετονία. Αργότερα θα ενταχθεί στο Σύμφωνο και η Τσεχία. Εκτός μένουν πλέον μόνο η Βρετανία, η Σουηδία και η Ουγγαρία.

Η Γερμανία κατάφερε τελικά να γίνει αποδεκτό το αίτημά της για τον «επιμερισμό» της συνεισφοράς της στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM), που από το 2013 θα διαδεχθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα διαθέτει 700 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά 620 δισεκατομμύρια θα έχουν τη μορφή εγγυήσεων και τα υπόλοιπα 80 δισεκατομμύρια θα είναι καταβεβλημένα κεφάλαια.

Το ποσό που αναλογεί στην Γερμανία στον μηχανισμό διάσωσης θα επιμεριστεί σε πέντε ετήσιες δόσεις και θα αρχίσει να καταβάλεται από τον Ιούλιο του 2013.

Το μερίδιο της Γερμανίας είναι 22 δισεκατομμύρια ευρώ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την καταβολή του 50% του ποσού εφάπαξ το 2013 και τα υπόλοιπα σε τρεις ετήσιες δόσεις, αλλά η Γερμανία πέτυχε μεταβολή των όρων.