Σε μία σειρά από «τεστ αντοχής» θα υποβληθούν ως το τέλος του έτους οι αντιδραστήρες στην ΕΕ, όπως συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών-μελών στη σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, σε μία προσπάθεια να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητά τους σε κρίσεις. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το ζήτημα αφορά και στις γειτονικές με την ΕΕ χώρες, υπονοώντας την Τουρκία

Σε μία σειρά από «τεστ αντοχής» θα υποβληθούν ως το τέλος του έτους οι αντιδραστήρες στην ΕΕ, όπως συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών-μελών στη σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, σε μία προσπάθεια να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητά τους σε κρίσεις. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το ζήτημα αφορά και στις γειτονικές με την ΕΕ χώρες, υπονοώντας την Τουρκία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να θέσουν υψηλότερες προδιαγραφές ασφάλειας για τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη, με στόχο την πρόληψη καταστάσεων ανάλογων με αυτή στην Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

«Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι γίνονται σεβαστές οι υψηλότερες προδιαγραφές για την πυρηνική ασφάλεια» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεσμεύτηκε να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία που δεν θα περάσουν τα ευρωπαϊκά «τεστ αντοχής».


Αν ένας πυρηνικός σταθμός, και μιλώ για τη Γαλλία, δεν περάσει αυτά τα τεστ θα κλείσει, δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.