Το Δίλημμα της κυρίας Υπουργού

Όπως έγινε γνωστό πριν από μερικές ημέρες εδόθηκε νέα παράταση για τις 17 Απριλίου στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για την κατασκευή του νέου λιγνιτικού σταθμού της Επιχείρησης εγκατεστημένης ισχύος 660 MW, γνωστού ως «Πτολεμαΐδα 5». Ο εν λόγω σταθμός που αποτελεί βασική μονάδα στο τρέχον επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ, και θα κατασκευασθεί με νέα τεχνολογία που περιορίζει σημαντικά τους ρύπους CO2, πρόκειται με την έναρξη λειτουργίας του να συντελέσει στην απόσυρση παλαιών και άκρως ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης-Αμυνταίου
energia.gr
Τετ, 30 Μαρτίου 2011 - 08:34

Όπως έγινε γνωστό πριν από μερικές ημέρες εδόθηκε νέα παράταση για τις 17 Απριλίου στον διαγωνισμό της ΔΕΗ για την κατασκευή του νέου λιγνιτικού σταθμού της Επιχείρησης εγκατεστημένης ισχύος 660 MW, γνωστού ως «Πτολεμαΐδα 5». Ο εν λόγω σταθμός που αποτελεί βασική μονάδα στο τρέχον επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ, και θα κατασκευασθεί με νέα τεχνολογία που περιορίζει σημαντικά τους ρύπους CO2, πρόκειται με την έναρξη λειτουργίας του να συντελέσει στην απόσυρση παλαιών και άκρως ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή Κοζάνης-Αμυνταίου. Γι’ αυτό η κατασκευή του σταθμού «Πτολεμαΐδα 5» έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποδοτική λειτουργία της ΔΕΗ αφού θα συμβάλει στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για την οποία ως γνωστό η ΔΕΗ θα επιβαρύνεται με ειδικά τέλη μετά το 2013. Επιπλέον, ο νέος αυτός σταθμός εξασφαλίζει εργασία σε χιλιάδες εργαζομένους στην περιοχή τόσο στα λιγνιτωρυχεία όσο και στις ίδιες τις παραγωγικές μονάδες .

 

Επειδή με διάφορες δικαιολογίες η διοίκηση της ΔΕΗ αναβάλλει διαρκώς τον εν λόγω διαγωνισμό οι εργαζόμενοι με προεξέχων το σωματείο "Σπάρτακος" έχουν αρχίσει ν’ ανησυχούν μήπως ο διαγωνισμός οδηγηθεί τελικά στις Ελληνικές Καλένδες. Για αυτό και στις 21 Μαρτίου εξέδωσαν ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων επισημαίνουν:

«Η νέα καθυστέρηση, 20ημέρου, προκειμένου να κατατεθούν οι προσφορές για την κατασκευή της «Πτολεμαΐδα 5» μπορεί αυτή τη φορά να εμπίπτει στις αντικειμενικές δυσκολίες της Hitachi (λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Ιαπωνία), ωστόσο μας κρατά σε επιφυλακή και εγρήγορση, προκειμένου να μην υπάρξει παγίωση των αναβολών, αλλά και να γίνει κατανοητό και υπολογίσιμο από τη ΔΕΗ, όχι μόνο το δίκαιο του αιτήματος της Ιαπωνικής εταιρείας, αλλά και το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας για την κατασκευή των νέων μονάδων.

 

Αυτό που γι’ αυτούς φαντάζει «χρυσό χάπι» (ήτοι, η κατασκευή του φωτοβολταϊκού στην περιοχή μας), για εμάς δεν είναι μια ασπιρίνη στον πονοκέφαλο που μας δημιουργούν καθημερινά με την ολιγωρία και την προκλητικότητα τους και αρνούμαστε να την καταπιούμε. Αν νομίζουν ότι θα αφήσουμε τα θέματα που αποτελούν για εμάς την αιχμή του δόρατος (μονάδες, προσλήψεις, λιγνίτες, περιβάλλον), για να αναλωθούμε, να υποκύψουμε και να συμβιβαστούμε με τις φωτοβολταϊκές κομπρέσες που μας πλασάρουν, πλανώνται πλάνην οικτράν. Η μέχρι τώρα αγωνιστική – διεκδικητική μας πορεία εξάλλου, έχει αποδείξει ότι αν χρειαστεί, θα φέρουμε τα πάνω κάτω και θα επιτρέψουμε την κατασκευή του φωτοβολταϊκου, μόνο αφού θα έχουν πέσει οι υπογραφές με την ανάδοχη εταιρεία για την κατασκευή της μονάδας, στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, που θα πραγματοποιηθεί στην Πτολεμαΐδα».

 

Από την άλλη πλευρά η όλη καθυστέρηση του διαγωνισμού, χωρίς να είναι μεθοδευμένη, φαίνεται ότι βολεύει το εποπτεύων υπουργείο, το ΥΠΕΚΑ, καθ’ ότι η ίδια η υπουργός κα. Τίνα Μπιρπιλή έχει κατ’ επανάληψη τοποθετηθεί κατά της πρόσθεσης νέας ισχύος από λιγνιτικούς σταθμούς. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 24 Δεκεμβρίου 2010 όπου μεταξύ άλλων τονίζει:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ζητάει να πουλήσουμε μόνο το 40% των λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες, ζητάει συγχρόνως να ανοίξουμε νέους λιγνιτικούς σταθμούς, γεγονός που επαναλαμβάνω έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το στόχο 20/20/20 για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Πρέπει να βρούμε μια ισοδύναμη λύση και η καλύτερη είναι η σύμβαση ανταλλαγής ποσότητας ενέργειας με άλλες χώρες. Πρέπει να αποφύγουμε το άνοιγμα των λιγνιτικών σταθμών και αυτό για μένα είναι το μεγαλύτερο μου στοίχημα».

 

Τελικά τι μέλλει γενέσθαι; Το δίλημμα είναι μεγάλο και υπαρκτό. Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει με την κατασκευή του γιγαντιαίου φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200 MW στην Κοζάνη, θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες για τον λιγνιτικό σταθμό της «Πτολεμαΐδα 5». Εάν δεν το πράξει τότε το σωματείο της ΓΕΝΟΠ, που στην ουσία κυβερνά την ΔΕΗ, θα θέσει βέτο στο φωτοβολταϊκό σταθμό τορπιλίζοντας έτσι τα σχέδια της κυβέρνησης για πράσινη ανάπτυξη.