Νέες παρατυπίες στον κλάδο των φωτοβολταϊκών εντόπισε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Ισπανίας (CNE), αποφασίζοντας να δώσει τέλος στη λειτουργία 350 φ/β πάρκων της χώρας. Η CNE έκρινε ότι τα συγκεκριμένα πάρκα δεν είχαν δηλωθεί σωστά και συνεπώς δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται πλέον ως παραγωγοί ενέργειας και να δέχονται επιδοτήσεις.

Νέες παρατυπίες στον κλάδο των φωτοβολταϊκών εντόπισε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Ισπανίας ( CNE), αποφασίζοντας να δώσει τέλος στη λειτουργία 350 φ/β πάρκων της χώρας. Η CNE έκρινε ότι τα συγκεκριμένα πάρκα δεν είχαν δηλωθεί σωστά και συνεπώς δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται πλέον ως παραγωγοί ενέργειας και να δέχονται επιδοτήσεις. 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα στην Ισπανία, η οποία διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ από φ/β στην Ευρώπη, μετά την Γερμανία. Το 2008 η CNE είχε εντοπίσει αρκετά έργα τα οποία λάμβαναν κανονικά επιδοτήσεις από το κράτος, χωρίς να παράγουν καθόλου ενέργεια. Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι αυτό ενός φ/β πάρκου, το οποίο παρήγαγε ενέργεια το βράδυ με μηχανή ντίζελ και πληρωνόταν κανονικά!

Όσον αφορά την τωρινή περίπτωση, η αρχή της χώρας συνεχίζει τις έρευνές της, αλλά σε πρώτη φάση διαπίστωσε παρατυπίες στα 350 από τα 1001 πάρκα που εξέτασε.

Η όλη υπόθεση αποτελεί πλήγμα για τον κλάδο, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει ήδη την ραγδαία μείωση των επιδοτούμενων τιμών, την οποία επέβαλε η κυβέρνηση πέρυσι.