Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013. Σε ζωντανή σύνδεση από τη Ζάκυνθο τα τέσσερα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια και τα δύο ιδιωτικά που έχουν απομείνει, ετοιμάζονται να μεταδώσουν διάγγελμα του πρωθυπουργού. Οι σχολιαστές επισημαίνουν ότι η κίνηση του πρωθυπουργού να απευθυνθεί στον λαό, λίγους μήνες μετά τις εκλογές, από τα Επτάνησα, είναι συμβολική, καθώς θέλει να εμψυχώσει τους πολίτες. Υστερα από τέσσερα χρόνια ύφεσης, το διάγγελμα της Ζακύνθου αφήνει αισιόδοξα υπονοούμενα. Η σωτηρία μπορεί να έρθει από την εκμετάλλευση του πλούσιου κοιτάσματος πετρελαίου που έχει πιστοποιηθεί από μελέτη νορβηγικής εταιρείας

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013. Σε ζωντανή σύνδεση από τη Ζάκυνθο τα τέσσερα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια και τα δύο ιδιωτικά που έχουν απομείνει, ετοιμάζονται να μεταδώσουν διάγγελμα του πρωθυπουργού. Οι σχολιαστές επισημαίνουν ότι η κίνηση του πρωθυπουργού να απευθυνθεί στον λαό, λίγους μήνες μετά τις εκλογές, από τα Επτάνησα, είναι συμβολική, καθώς θέλει να εμψυχώσει τους πολίτες. Υστερα από τέσσερα χρόνια ύφεσης, το διάγγελμα της Ζακύνθου αφήνει αισιόδοξα υπονοούμενα. Η σωτηρία μπορεί να έρθει από την εκμετάλλευση του πλούσιου κοιτάσματος πετρελαίου που έχει πιστοποιηθεί από μελέτη νορβηγικής εταιρείας. Η ατμόσφαιρα βέβαια, είναι διαφορετική από τον Απρίλιο του 2010, όταν στο Καστελόριζο είχε ανακοινωθεί η προσφυγή στον μηχανισμό διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ. Δεν είχε σωθεί η χώρα, αλλά τουλάχιστον είχαν καλυφθεί για μερικά χρόνια οι υποχρεώσεις, οι οποίες όμως παρέμεναν υψηλές και τα επόμενα χρόνια. Τα 60 δισ. ευρώ που χρειάζεται να δανειστεί η χώρα έως το τέλος του 2013, δεν έχουν ακόμα βρεθεί. Την ερχόμενη χρονιά, το 2014, οι απαιτήσεις των δανειστών ξεπερνούσαν τα 58 δισ. και το 2015 ήταν πάνω από 55 δισ.

Ο πρωθυπουργός μόλις είχε επιστρέψει από περιοδεία στο Βερολίνο, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Σιγκαπούρη και μετά ένα διήμερο συσκέψεων αποφάσισε να απευθύνει διάγγελμα από τη Ζάκυνθο. «Τρία, δύο, ένα, γράφουμε», ακούστηκε ο εκλεκτός του κόμματος τηλεσκηνοθέτης και ο πρωθυπουργός άρχισε να διαβάζει το μήνυμα από την οθόνη λίγο πίσω από τις κάμερες:

«Ελληνίδες και Ελληνες,

Υστερα από ένα μαραθώνιο συναντήσεων στις οικονομικές πρωτεύουσες του κόσμου, απευθύνομαι σε όλους εσάς με βαριά καρδιά, αλλά όπως υποσχέθηκα την προεκλογική περίοδο, αποφασισμένος να πω την αλήθεια.

Δυστυχώς, και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι Ελληνες τα προηγούμενα χρόνια, βρισκόμαστε στα μέσα της κρίσης. Της σημαντικότερης που έχουμε αντιμετωπίσει ως έθνος τα τελευταία εκατό χρόνια.

Τα αίτια της κρίσης βρίσκονται στις καλές προθέσεις προηγούμενων γενιών που αποδείχθηκαν άφρονες. Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν εύκολα τις κοινωνικές ανισότητες, να ενισχυθεί η δημόσια παιδεία, να δημιουργηθεί κρατικό σύστημα δωρεάν υγείας και συντάξεων, ακόμα και σε εκείνους που δεν είχαν καταβάλει εισφορές. Και η γενναιοδωρία αυτή, έγινε με τη βεβαιότητα ότι θα πληρώσουν οι επόμενοι.

Ωστόσο, η σημερινή γενιά δεν μπορεί να δημιουργήσει τα έσοδα που απαιτούνται και παρά τις θυσίες, η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί. Με την περιοδεία μου στο εξωτερικό, επέτυχα να εξασφαλίσουμε πόρους.

Θέλω όμως, μιλώντας σε κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδα από την πατρίδα του Διονυσίου Σολωμού, να είμαι ειλικρινής. Οι όροι που μας επιβάλλουν δεν μου αρέσουν και είμαι βέβαιος ότι δεν θα αρέσουν σε κανέναν από εσάς….».

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, η εικόνα χάθηκε από τις τηλεοράσεις. Είπαν ότι είχε καταρρεύσει το δίκτυο ηλεκτρισμού της περιοχής. Ισως όχι μόνον της περιοχής.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 29/03/2011)