Εντείνεται η διαμάχη της γαλλικής EDF με την ιταλική κυβέρνηση, καθώς διαφαίνεται καθαρά η πρόθεσή της να αντικαταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Edison, τον Ιταλό Umberto Quadrino, με στέλεχος γαλλικής υπηκοότητας. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι φοβάται πως απώτερος στόχος της Γαλλίας είναι να πάρει η γαλλική Total τη θέση της ιταλικής Eni ως μεγαλύτερης εταιρείας στη Λιβύη στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η EDF, που αποτελεί τον κύριο μέτοχο της ιταλικής εταιρείας, η μεταβολή πρόκειται να ανακοινωθεί αύριο, οπότε και πρόκειται να δημοσιευθεί ο κατάλογος των πιθανών μελών του ΔΣ της Edison, εν όψει της συνέλευσης των μετόχων εντός του Απριλίου

Εντείνεται η διαμάχη της γαλλικής EDF με την ιταλική κυβέρνηση, καθώς διαφαίνεται καθαρά η πρόθεσή της να αντικαταστήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Edison, τον Ιταλό Umberto Quadrino, με στέλεχος γαλλικής υπηκοότητας. Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι φοβάται πως απώτερος στόχος της Γαλλίας είναι να πάρει η γαλλική Total τη θέση της ιταλικής Eni ως μεγαλύτερης εταιρείας στη Λιβύη στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η EDF, που αποτελεί τον κύριο μέτοχο της ιταλικής εταιρείας, η μεταβολή πρόκειται να ανακοινωθεί αύριο, οπότε και πρόκειται να δημοσιευθεί ο κατάλογος των πιθανών μελών του ΔΣ της Edison, εν όψει της συνέλευσης των μετόχων εντός του Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως, μέσω μιας πολύπλοκης δομής, η γαλλική EDF κατέχει το 50% περίπου της Edison.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η κρίση προκλήθηκε μετά από κινήσεις του ιταλού Υπουργού Οικονομικών, Giulio Tremonti, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει τις ιταλικές εταιρείες από τα γαλλικά «αρπακτικά», με φόντο την κρίση στην Λιβύη. Πιθανή θεωρείται μία μεσολαβητική προσπάθεια διπλωματών των δύο χωρών, τη στιγμή που η αντικατάσταση του Quadrino θα εκληφθεί από την Ρώμη ως εχθρική ενέργεια εκ μέρους των Παρισίων.

Η EDF επιχείρησε να ενισχύσει τον έλεγχό της επί της Edison μέσω της μεταβίβασης στοιχείων της τελευταίας στην A2 A, μία μικρή ιταλική εταιρεία, που μετέχει κι αυτή στην μετοχική σύνθεση της Edison. Η συμφωνία τορπιλίστηκε πρόσφατα από τον ίδιο τον Tremonti, ο οποίος προώθησε ειδική νομοθεσία που απέτρεπε ανεπιθύμητες εξαγορές ιταλικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας από ξένους επενδυτές.

Πάντως, αμφίβολο είναι αν η Edison θα επιζήσει της γαλλοϊταλικής διαμάχης. Όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή, δεν είναι σίγουρο κατά πόσον η Edison θα υφίσταται σε ένα χρόνο από τώρα.