Μήνυση προτίθεται να καταθέσει η εταιρεία RWE ενάντια στην γερμανική κυβέρνηση επικαλούμενη ζημίες από την απόφαση του Βερολίνου για την παύση λειτουργίας επτά πυρηνικών σταθμών στην Γερμανία για τρεις μήνες. Η RWE προσέφυγε την Παρασκευή ενάντια στο γερμανικό μορατόριουμ, το οποίο σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Jurgen Grossmann, δεν έχει ισχυρή νομιμοποιητική βάση. Το στέλεχος της γερμανικής εταιρείας πιστεύει ότι τα δικαστήρια θα δικαιώσουν την εταιρεία στο θέμα αυτό

Μήνυση προτίθεται να καταθέσει η εταιρεία RWE ενάντια στην γερμανική κυβέρνηση επικαλούμενη ζημίες από την απόφαση του Βερολίνου για την παύση λειτουργίας επτά πυρηνικών σταθμών στην Γερμανία για τρεις μήνες.

 

Η RWE προσέφυγε την Παρασκευή ενάντια στο γερμανικό μορατόριουμ, το οποίο σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Jurgen Grossmann, δεν έχει ισχυρή νομιμοποιητική βάση. Το στέλεχος της γερμανικής εταιρείας πιστεύει ότι τα δικαστήρια θα δικαιώσουν την εταιρεία στο θέμα αυτό, το οποίο προέκυψε μετά την κατακραυγή ενάντια στην χρήση πυρηνικής ενέργειας για παραγωγή ενέργειας, λόγω του ατυχήματος στην Φουκουσίμα.

 

Αν και ο Grossmann δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσό όσον αφορά το κόστος που θα υποστεί η RWE από την εφαρμογή του μορατόριουμ, ειδικοί της ηλεκτρικής βιομηχανίας κάνουν λόγο για 100 εκατ. ευρώ από τις ρήτρες των συμβολαίων που θα «σπάσουν», οδηγώντας τους πελάτες της στην αγορά spot.

Η RWE αρχικά ζήτησε αναθεώρηση της κυβερνητικής απόφασης της 14ης Μαρτίου, αλλά τώρα πλέον στρέφεται σε πιο σκληρή στάση. Η RWE, η Eon, η EnBW και η Vattenfall, οι τέσσερεις μεγαλύτεροι όμιλοι στον χώρο της ατομικής ενέργειας στην Γερμανία, κράτησαν αρχικά συγκρατημένη στάση εν όψει των περιφερειακών εκλογών του Μαρτίου. Τα δυσμενή, ωστόσο, αποτελέσματα της Χριστιανοδημοκρατικής παράταξης της καγκελαρίου Μέρκελ, ενθάρρυναν μία πιο επιθετική στάση από μέρους τους.

 

Καθώς αρκετοί πολιτικοί ζητούν το κλείσιμο και των επτά σταθμών πριν τη διενέργεια ελέγχων, ο κ Grossmann δήλωσε πως όσον αφορά την ασφάλεια των γερμανικών πυρηνικών σταθμών δεν έχει αλλάξει κάτι από το φθινόπωρο του 2010, οπότε και αποφασίστηκε η μετάθεση της παύσης λειτουργίας του από το 2002 στο 2036.

 

Ωστόσο, η πίεση της κοινής γνώμης μετά την κατάσταση στην Φουκουσίμα, που προκλήθηκε από τον ισχυρό σεισμό και το φονικό τσουνάμι πριν τρεις εβδομάδες, έχει οδηγήσει στην αναθεώρηση της απόφασης αυτής.