Σε άλλη μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας προχώρησε σήμερα, Τρίτη άλλος ένας οίκος αξιολόγησης. Πρόκειται για τον οίκο Moody's, ο οποίος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της νοτιοευρωπαϊκής χώρας σε «Βaa1» από «Α3», διατηρώντας την αξιολόγηση υπό αρνητική αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση

Σε άλλη μία υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας προχώρησε σήμερα, Τρίτη άλλος ένας οίκος αξιολόγησης. Πρόκειται για τον οίκο Moody's, ο οποίος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της νοτιοευρωπαϊκής χώρας σε «Βaa1» από «Α3», διατηρώντας την αξιολόγηση υπό αρνητική αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Όπως ανακοίνωσε ο Moody's, η υποβάθμιση οφείλεται στην αυξημένη αβεβαιότητα σε πολιτικό, δημοσιονομικό και οικονομικό επίπεδο, η οποία ενισχύει τον κίνδυνο η πορτογαλική κυβέρνηση να μην καταφέρει να επιτύχει τους «φιλόδοξους» στόχους μείωσης του ελλείμματος που καθόρισε στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της περιόδου 2011-2014.

Η Moody's προειδοποιεί πως οποιαδήποτε περαιτέρω υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας συνδέεται με την ικανότητα της να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμά πως η νέα κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα αναζητήσει χρηματοδότηση, που θα προέλθει από άλλα κράτη -μέλη της Ευρωζώνης.

Είχε προηγηθεί υποβάθμιση της Πορτογαλίας από την Standard and Poor's και την Fitch. Συγκεκριμένα, η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας, κατά τρεις μονάδες στο ΒΒΒ-, με αρνητικές προοπτικές, ενώ η Standard and Poor's υποβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας κατά μία μονάδα σε 'ΒΒΒ+' με σταθερές προοπτικές.