Ακόμα και στα 130 δολάρια αναμένεται να φτάσει η τιμή του πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2011, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters, με τον έναν στους πέντε αναλυτές να μιλάει ακόμα και για 150 δολαρία φέτος.

Ακόμα και στα 130 δολάρια αναμένεται να φτάσει η τιμή του πετρελαίου μέχρι τα τέλη του 2011, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Reuters, με τον έναν στους πέντε αναλυτές να μιλάει ακόμα και για 150 δολαρία φέτος. Με την αναταραχή στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική να συνεχίζεται επ αόριστον, η πλειοψηφία επενδυτών πετρελαίου, τραπεζικών επενδυτών και διαχειριστών επενδυτικών ταμείων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση εκτιμά πως έπειτα από μια σύντομηυποχώρηση οι τιμές πετρελαίου θα ενισχυθούν και πάλι αργότερα στο φετινό έτος.

Την ίδια στιγμή το συμβόλαιο Brent βρίσκεται σταθερά άνω των 122 δολαρίων ανά βαρέλι. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters, περίπου τα δύο τρίτα των επενδυτών αναμένουν έως τα τέλη του Ιουνίου μια μικρή διόρθωση από τα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο οποιαδήποτευποχώρηση θα είναι προσωρινή.

«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες στην αγορά αυτή τη στιγμή», τόνισε ο Fadel Gheit, επικεφαλής της Oppenheimer & Co στη Νέα Υόρκη, ο οποίος εκτιμά πως η τιμή του πετρελαίου θα φτάσει κοντά στα 135 δολάρια έως το τέλος του έτους.

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν πως η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση σε συνδυασμό με τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή θα ωθήσουν τις τιμές υψηλότερα, με πάνω από τους μισούς να εκτιμούν ότι το Brent θα αγγίξει τα 140 δολάρια κάποια στιγμή το 2011, και έναν στους πέντε να εκτιμούν πως το πετρέλαιο θα φτάσει ακόμα και το επίπεδο ρεκόρ των 150 δολαρίων έως το τέλος του χρόνου.

Εξάλλου, ο υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Sheikh Zaki Yamani, αποτόλμησε την πρόβλεψη ότι οι τιμές θα εκτοξευθούν στα 200 με 300 δολάρια εάν οι αναταραχές φτάσουν στη χώρα του.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Oil Outlooks, Carl Larry, εκτιμά πως το πετρέλαιο θα υποχωρήσει κάτω από τα 100 δολάρια έως τα τέλη Ιουνίου, ανερχόμενο στο τέταρτο τρίμηνο προς τα 125 δολάρια.