Την υλοποίηση επενδύσεων, ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Πέταρ Σκούντριτς. Τόνισε ότι δύο δις ευρώ θα διοχετευθούν στον τομέα του φυσικού αερίου και ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο πετρέλαιο.

Την υλοποίηση επενδύσεων, ύψους 14 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Πέταρ Σκούντριτς. Τόνισε ότι δύο δις ευρώ θα διοχετευθούν στον τομέα του φυσικού αερίου και ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο πετρέλαιο.

Επιπλέον, η δυναμική των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επιτρέψει την υλοποίηση επενδύσεων, αξίας δύο έως έξι δις ευρώ την επόμενη επταετία, όπως ανέφερε ο κ. Σκούντριτς.

Τουλάχιστον 50.000 άτομα θα απασχοληθούν στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων εταιρειών, μεταξύ των οποίων και η καναδική REV.

Πρόσφατα, όπως τονίζεται σε σημείωμα της Υπηρεσίας Προώθησης Επενδύσεων και Εξαγωγών της Σερβίας (SIEPA), ο αναπληρωτής διευθυντής της REV, Μίλαν Κούσιτς, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα επενδύσει ποσό 140 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στον ποταμό Λιμ, εγκατεστημένης ισχύος 26 MW και 32,4 MW, αντίστοιχα.

Εξάλλου, μια νέα συμφωνία που εκτιμάται ότι θα δώσει προστιθέμενη αξία στον ενεργειακό τομέα της Σερβίας, είναι αυτή της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (EPS) και της ιταλικής εταιρείας Seci Energia η οποία προβλέπει την υλοποίηση υδροηλεκτρικών έργων στον ποταμό Δρίνο.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, ο βοηθός υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων, Ντέγιαν Στογιαντίνοβιτς, τόνισε πως ο κλάδος βρίσκεται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του. Τη μεγαλύτερη δυνατότητα αξιοποίησης έχει η βιομάζα, καθώς η Σερβία διαθέτει περίπου ένα εκατομμύριο toe (ισοδύναμοι τόνοι πετρελαίου) βιομάζας ξύλου, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη θέρμανση νοικοκυριών και δημόσιων κτιρίων. Επίσης, η υδροηλεκτρική δυναμική της Σερβίας εκτιμάται στα 25 TWh, σε ετήσια βάση.

Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις της σερβικής κυβέρνησης, κατά τον κ. Στογιαντίνοβιτς, είναι η δημιουργία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (NREAP), όπου περιγράφονται οι βασικές αρχές της ενεργειακής στρατηγικής της Σερβίας μέχρι το 2020.

Τόσο το Σχέδιο Δράσης, όσο και τα κίνητρα για τους ξένους επενδυτές αποτελούν -κατά την κυβέρνηση- ορισμένα χαρακτηριστικά σημεία, ικανά να προσελκύσουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, για την υλοποίηση έργων που θα δώσουν ανάπτυξη στον ενεργειακό τομέα, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να μειώσουν την εξάρτηση της χώρας από προμηθευτές ενεργειακών υλών και να τονώσουν την εγχώρια αγορά εργασίας.