«Μνημόνιο» ύψους 80 δισ. ευρώ με την Πορτογαλία, ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, κατά την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Το πακέτο διάσωσης προβλέπει εφαρμογή μέτρων σκληρής λιτότητας και προγράμματος μαζικών αποκρατικοποιήσεων στη χώρα, ενώ θα έχει τριετή διάρκεια. Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή της Πορτογαλίας στο Μηχανισμό Στήριξης έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης

«Μνημόνιο» ύψους 80 δισ. ευρώ με την Πορτογαλία, ανακοίνωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, κατά την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Το πακέτο διάσωσης προβλέπει εφαρμογή μέτρων σκληρής λιτότητας και προγράμματος μαζικών αποκρατικοποιήσεων στη χώρα, ενώ θα έχει τριετή διάρκεια.

Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή της Πορτογαλίας στο Μηχανισμό Στήριξης έγινε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Στο μεταξύ διεξάγονται διαπραγματεύσεις, μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο να εξασφαλιστεί η συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας, ανάμεσα στην υπό παραίτηση κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν στις 16 Μαΐου.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ η πρώτη δόση θα μπορούσε να απελευθερωθεί εντός 10 ημερών. Το μερίδιο των χωρών της ευρωζώνης υπολογίζεται να φτάσει στα 54 δισεκατομμύρια ευρώ και το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί από το ΔΝΤ.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δράσει άμεσα προκειμένου να συμμετάσχει στις προσπάθειες των ευρωπαίων για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Πορτογαλία.