Η Στάση της ΓΕΝΟΠ Απέναντι στις Αποκρατικοποιήσεις

Crash test θα αποδειχθεί για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων το θέμα της ΔΕΗ. Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να διαχειρισθεί το θέμα των σκληρών αντιδράσεων που προαναγγέλλουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με απεργίες διαρκείας από το Μάιο, χωρίς «να ανοίξει ρουθούνι», τότε πράγματι θα μπορέσει να προχωρήσει με άνεση κινήσεων την όποια έκταση ιδιωτικοποιήσεων σχεδιάζει και επιδιώκει
energia.gr
Τετ, 20 Απριλίου 2011 - 08:52

Crash test θα αποδειχθεί για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων το θέμα της ΔΕΗ. Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να διαχειρισθεί το θέμα των σκληρών αντιδράσεων που προαναγγέλλουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με απεργίες διαρκείας από το Μάιο, χωρίς «να ανοίξει ρουθούνι», τότε πράγματι θα μπορέσει να προχωρήσει με άνεση κινήσεων την όποια έκταση ιδιωτικοποιήσεων σχεδιάζει και επιδιώκει.

Σήμερα, η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δίνει συνέντευξη Τύπου, προφανώς, για να στείλει τα μηνύματα της στην κυβέρνηση. Για να οριοθετήσει το εύρος της αμυντικής πολιτικής της, να βάλει τις «κόκκινες γραμμές της» και εν τέλει να διατρανώσει τις θέσεις της πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του 17% της «επιχείρησης του ελληνικού λαού», όπως αρέσκεται να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος του συνδικάτου Νίκος Φωτόπουλος. Οι συνδικαλιστές γνωρίζουν ότι ήρθε η ώρα να τα παίξουν όλα για όλα. Έχουν αντιληφθεί ότι αυτή τη φορά δεν έχουν να διαπραγματευθούν και να πιέσουν μία μόνον κυβέρνηση. Απέναντι τους στέκεται η τρόϊκα, το άκαμπτο Μνημόνιο και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβερνητική παράταξη, μέλη της οποίας είναι πολλοί από αυτούς, σε όλη την ιεραρχία, όχι μόνον της ΓΕΝΟΠ, αλλά και της ΔΕΗ.

Για χρόνια, άλλωστε, είχαν ρυθμιστικό ρόλο για τις εξελίξεις μέσα στην επιχείρηση, είτε ήταν μετακινήσεις προσωπικού, είτε αξιολογήσεις έργων και προμηθειών. Διαθέτουν προνόμια που θα τα ζήλευαν πολλοί εργαζόμενοι. Υψηλές αμοιβές, παραγωγικά πριμ, χωρίς αντίστοιχες μετρήσεις, πλουσιοπάροχο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς. Ως και δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα απολαμβάνουν. Δεν θα μιλήσουμε, βέβαια, για τις μετοχές που απαίτησαν και πήραν, όταν η ΔΕΗ μπήκε στο Χρηματιστήριο. «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη», για να τα αφήσουν στην τύχη ενός πραγματικά ιδιωτικού και ανεξάρτητου μάνατζμεντ. Ειδικά, οι σκληροτράχηλοι συνδικαλιστές στις λιγνιτικές μονάδες της Βορείου Ελλάδος, από τις οποίες αντλεί ουσιαστικά τη δύναμη της η ΓΕΝΟΠ.

Βέβαια, για να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, δεν απέκτησαν όλα αυτά τα προνόμια, με τη δύναμη, μόνον, του διακόπτη. «Ανδρώθηκαν» επί ΠΑΣΟΚ και γιγαντώθηκαν και πάλι ελέω ΠΑΣΟΚ. ‘Έχουν συνηθίσει να είναι προνομιακοί συνομιλητές με κάθε εξουσία, στο βαθμό, μάλιστα, που μπορούσαν να ανεβοκατεβάζουν διοικήσεις στη ΔΕΗ. Δεν είναι, λοιπόν, λίγα αυτά που κέρδισαν. Πώς να τα απεμπολήσουν εν μια νυκτί; Είναι σίγουρο, συνεπώς, ότι θα παλέψουν με νύχια και με δόντια για να σώσουν τα ασημικά που πήραν δωρεάν.

Το θέμα είναι η αντοχή της κυβέρνησης και οι δυνατότητες ευελιξίας της στην παρούσα συγκυρία. Τι έκτασης θα είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αποφασίσει το συνδικάτο; Πόσο θα πληγεί η ίδια η χώρα από παρατεταμένες, ενδεχομένως, διακοπές ρεύματος; Και το σημαντικότερο. Έχουν σταθμίσει οι της κυβέρνησης τι θα σημάνει μια επιτυχημένη αντίδραση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ; Μήπως αυτό θα ανοίξει την όρεξη και άλλων συνδικάτων, που μπορούν να πιέσουν, να παραλύσουν τη χώρα;

Να γιατί οι κυοφορούμενες αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ θα αναδειχθούν κρίσιμο βαρόμετρο για τις σκληρές αποφάσεις που καλείται να λάβει η κυβέρνηση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Αν πράγματι καταφέρει και υπερπηδήσει το εμπόδιο που λέγεται ΓΕΝΟΠ και κοντά σε αυτήν τον πιο σκληρό Σπάρτακο, τότε πράγματι θα μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος γι αυτού του είδους τις αποφάσεις. Ήδη, τους τελευταίους μήνες γίνεται μία υπόγεια προσπάθεια να «ροκανισθεί» η αξιοπιστία των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, με κάθε τρόπο. Μέχρι και ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης επιστρατεύθηκε, για να διερευνήσει συνολικές χρηματοδοτήσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, ύψους 25 εκατ. ευρώ, από το 1992 ως σήμερα. Μέχρι στιγμής οι συνδικαλιστές έδειξαν ότι δεν πτοούνται, ή τουλάχιστον, αυτό αφήνουν να διαρρεύσει προς τα έξω. Ιδού η Ρόδος λοιπόν.