Πολιτικό Σύστημα: Απαξίωση και Αδιέξοδο

Την πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος καταδεικνύει δημοσκόπηση της εταιρίας Alco για λογαριασμό κυριακάτικης εφημερίδας. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτών που απάντησαν στην έρευνα εκτιμά ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, με το Μνημόνιο να επικρέμαται ως σπάθη. Τέσσερις στους 10 Έλληνες δεν εμπιστεύεται πλέον ούτε τη σημερινή κυβέρνηση, ούτε τη Ν.Δ., ακόμη, ακόμη, ούτε μια κυβέρνηση συνεργασίας
energia.gr
Τρι, 26 Απριλίου 2011 - 09:34

Την πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος καταδεικνύει δημοσκόπηση της εταιρίας Alco για λογαριασμό κυριακάτικης εφημερίδας. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πολιτών που απάντησαν στην έρευνα εκτιμά ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, με το Μνημόνιο να επικρέμαται ως σπάθη. Τέσσερις στους 10 Έλληνες δεν εμπιστεύεται πλέον ούτε τη σημερινή κυβέρνηση, ούτε τη Ν.Δ., ακόμη, ακόμη, ούτε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, το ίδιο ποσοστό συμφωνεί με τα γιαουρτώματα κατά υπουργών, καταδεικνύοντας ότι η κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει, χωρίς να αποκλείεται κάποια στιγμή να ξεχειλίσει, με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για όλο το πολιτικό και οικονομικό οικοδόμημα.

Η έρευνα έγινε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την ανάγκη ενός νέου, μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την τετραετία 2012-2015, με στόχο την εξοικονόμηση εσόδων 25 δις. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να οριστικοποιηθεί στα μέσα Μαΐου και να ανακοινωθεί στην τρόικα, που φέρεται δυσαρεστημένη από την πορεία των εσόδων και κυρίως την κυβερνητική πολιτική ως τώρα.

Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη βρίσκεται συνεπώς η κυβέρνηση. Από τη μία, έχει να αντιμετωπίσει τα πάγια, πλέον, φαινόμενα ασυνεννοησίας και συντονισμού ανάμεσα στα στελέχη της, και από την άλλη, την σοβούσα αντίδραση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που έχει επιφορτισθεί με την «απολογία» απέναντι στους ψηφοφόρους της κυβερνητικής παράταξης για τα δυσάρεστα μέτρα που έχουν ληφθεί και όσα κυοφορούνται.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη άρχισαν να διαρρέουν από κύκλους του Μαξίμου πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να θέσει σε δίλημμα την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. «Ή με στηρίζετε για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ή πάω σε εκλογές».

Η απειλή, όμως, μοιάζει άσφαιρη. Ποιες εκλογές; Και με ποια σιγουριά να τις κερδίσει η σημερινή κυβέρνηση; Η αντίδραση των πολιτών είναι συνεχώς διογκούμενη. Γιατί βλέπουν ότι οι θυσίες που έχουν αναγκασθεί να κάνουν ως τώρα δεν πιάνουν τόπο. Γιατί διαπιστώνουν συνεχώς ότι αυτοί που καλούνται να πληρώσουν είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, ενώ οι κατέχοντες και οι προνομιούχοι παραμένουν στο απυρόβλητο.

Την ίδια στιγμή τα φαινόμενα εγκληματικότητας στην κοινωνία πληθαίνουν. Δουλειές δεν υπάρχουν, η φτώχεια επεκτείνεται, οι πεινασμένοι αυξάνονται. Και στρέφονται σε βίαιες και εγκληματικές πράξεις. Ουδείς πλέον αισθάνεται ασφαλής ακόμη και στο σπίτι του. Οι ληστείες ανήκουν στην καθημερινότητα της Αστυνομίας, που νοιώθει ανήμπορη να αντιδράσει και να προστατεύσει τους πολίτες.

Το πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η κρίση αγγίζει πλέον τη μεσαία τάξη, το ανάχωμα της ελληνικής κοινωνίας, που πάντα λειτουργούσε ως ανθεκτικό μαξιλάρι ανάμεσα στις κατώτερες τάξεις και τις ανώτερες.

Η κατάσταση μοιάζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης. Ήδη, βουλευτές της που διαβλέπουν τον κίνδυνο της εκλογολογίας, το τελευταίο, προφανώς, χαρτί της κυβέρνησης, προειδοποιούν για τον κίνδυνο που ελλοχεύει μία τέτοια προοπτική. Ο βουλευτής Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα το λέει ξεκάθαρα. «Πρόωρες εκλογές θα μας αφήσουν εκτός ευρωπαϊκών λύσεων και θα εκκινήσουν την αργή πορεία προς τη δραχμή».

Και ποια λύση υπάρχει; Η δημοσκόπηση της Alco είναι απογοητευτική. Ποιόν να εμπιστευθεί κανείς; Τη Ν.Δ. που έχει κι αυτή σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα; Μια κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.; Δηλαδή, και τους δύο υπεύθυνους κομματικούς σχηματισμούς για την κρίση;

Ανίκανοι είναι όλοι, είναι το μότο κάθε συζήτησης ανάμεσα στους πολίτες της χώρας. Πού λοιπόν βρίσκεται η λύση; Ελπίζουμε όχι στη διεθνή κηδεμονία…