Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι τεράστια, και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά λαϊκές διαμαρτυρίες. Όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου νιώθει πως δεν έχει άλλη λύση: σύμφωνα με πληροφορίες του «Σπίγκελ» από πηγέςκοντά στη γερμανική κυβέρνηση που γνωρίζουν καλά τις διεργασίες στην Αθήνα,η κυβέρνησηΠαπανδρέουεξετάζει το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και της επαναφοράς του εθνικού της νομίσματος.

Τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι τεράστια, και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά λαϊκές διαμαρτυρίες. Όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου νιώθει πως δεν έχει άλλη λύση: σύμφωνα με πληροφορίες του «Σπίγκελ» από πηγέςκοντά στη γερμανική κυβέρνηση που γνωρίζουν καλά τις διεργασίες στην Αθήνα,η κυβέρνησηΠαπανδρέουεξετάζει το ενδεχόμενο της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και της επαναφοράς του εθνικού της νομίσματος.

Πανικόβλητη από τις πληροφορίες αυτές, η «ευρωπαϊκή επιτροπή» (Κομισιόν) συγκάλεσε την Παρασκευή (6/5) το βράδυέκτακτη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο. Η σύσκεψη έλαβε χώρα στοκάστρο του Σένινγκεν, όπου η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου συνηθίζει να συγκαλεί επίσημες συναντήσεις. Εκτός από την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, στην ατζέντα των συνομιλιών υπήρχε και το ενδεχόμενο μιαςταχείας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ένα χρόνο μετά την εκδήλωση της κρίσης, οι εξελίξεις αυτέςπιθανό να σηματοδοτήσουν μια στροφή στην πορεία της «οικονομικής και νομισματικής ενότητας» (ΟΝΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ανεξαρτήτως του ποια προσέγγιση θα προκριθεί τελικά για την αντιμετώπιση των πελώριων προβλημάτων της Ελλάδας.

Με δεδομένη την τεταμένη κατάσταση, η συνάντηση του Λουξεμβούργου κρίθηκε άκρως εμπιστευτική, κι η είσοδος σε αυτήν επετράπη μόνο στους υπουργούς οικονομίας και κορυφαία στελέχη των υπουργείων τους. Από γερμανικής πλευράς συμμετείχαν μόνον ο υπουργός οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (Wolfgang Schäuble), της συντηρητικής «χριστιανικής δημοκρατικής ένωσης» (CDU) της καγκελαρίου'Ανγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) και οΓιοργκ Ασμούσεν(Jörg Asmussen) κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομίας.

«Τεράστια υποτίμηση»

Σύμφωνα με τις πηγές του «Σπίγκελ» οΣόιμπλεπροτίθεται να προσπαθήσει νααποτρέψει την Ελλάδα από την εγκατάλειψη της ευρωζώνης.Στη συνάντηση του Λουξεμβούργου προσήρθε με ένακείμενο που προετοίμασαν οι υπηρεσίες του υπουργείου του για τις καταστροφικές συνέπειες μιας πιθανής εγκατάλειψης της ευρωζώνης από την Αθήνα.

«Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πελώρια υποτίμηση του νέου ελληνικού εθνικού νομίσματος σε σχέση με το ευρώ», αναφέρει το κείμενο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργείου οικονομικών, το ελληνικό νόμισμα θα μπορούσε να απολέσει έως και το 50% της αξίας του, οδηγώντας σε ανάλογηδιόγκωση το δημόσιο χρέος. Οι επιτελείς τουΣόιμπλευπολόγισαν πως σε αυτήν την περίπτωση το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να φθάσει και το 200% του ΑΕΠ.«Η αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν τότε αναπόφευκτη»σημειώνουν οι Γερμανοί ειδήμονες στο ίδιο κείμενο. Με άλλα λόγια: η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε.

Κατά τα άλλα, παραμένει ασαφέςαν υπάρχει νόμιμος τρόπος να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Πολλοί νομομαθείς θεωρούν πως για να συμβεί αυτό η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει και από την ΕΕ.Παράλληλα είναι πολύ συζητήσιμο αν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα αποδέχονταν τη μονομερή αποχώρηση της Αθήνας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του γερμανικού υπουργείου οικονομίας,το μόνο βέβαιο είναι πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο κείμενο «η συναλλαγματική μετατροπή θα οδηγούσε σε διαφυγή κεφαλαίων» και η Ελλάδα ίσως εξαναγκαζόταν να εφαρμόσει περιορισμούς στη μετακίνηση κεφαλαίων για να εμποδίσει τη διαφυγή τους στο εξωτερικό. «Αλλά κάτι τέτοιο αντιβαίνει στις θεμελιώδεις ελευθερίες που διέπουν την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά», αναφέρεται στο κείμενο. Επιπροσθέτως, η Ελλάδα θα αποκλειόταν από τις χρηματαγορές για τα πολλά επόμενα χρόνια.

Αλλά το ενδεχόμενο αποχώρησης μιας χώρας από την ΟΝΕ θα «έπληττε καίρια την εμπιστοσύνη στη λειτουργία της ευρωζώνης», αναφέρει το κείμενο. Οι διεθνείς επενδυτές θαεξαναγκάζονταν να εκτιμήσουν την πιθανότητα να αποχωρήσουν κι άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης στο μέλλον. «Αυτό θα προκαλούσε επέκταση της κρίσης στην ευρωζώνη», συνεχίζει το κείμενο.

Τράπεζες σε κίνδυνο

Αν όμως η Αθήνα έστρεφε τα νώτα της στη ζώνη του κοινού νομίσματος, αυτήη κίνησή της θα είχε οδυνηρές συνέπειες για τον ήδη παραπαίοντα τραπεζικό κλάδο, ιδίως στην ίδια την Ελλάδα. Η αλλαγή νομίσματος «θα εξαφάνιζε τη συνολική κεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, και οι ελληνικές τράπεζες θα χρεοκοπούσαν μονομιάς». Αλλά και εκτός Ελλάδας, το τραπεζικό σύστημα θα δεινοπαθούσε. «Στη Γερμανία και αλλού, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα υφίσταντο υπέρογκες απώλειες» αναφέρει το κείμενο.

Οι επιπτώσεις δε θα άφηναν ανεπηρέαστη ούτε την «ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα» (ΕΚΤ). Ο οργανισμός της Φρανκφούρτης θα αναγκαζόταν να «διαγράψει ένα σημαντικό μέρος του ενεργητικού του». Πέραν της έκθεσής της προς τις τράπεζες, η ΕΚΤ διαθέτει επίσης μεγάλες ποσότητες ελληνικών χρεογράφων, που τα αγόρασε τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τους ειδήμονες του γερμανικού υπουργείου οικονομίας, η συνολική αξία των χρεογράφων αυτών φθάνει τουλάχιστο τα 40 δις ευρώ. «Με δεδομένο πως η Γερμανία κατέχει το 27% της ΕΚΤ εξυπακούεται πως μεγάλος χαμένος μιας τέτοιας εξέλιξης θα ήταν η Γερμανία», γράφει το κείμενο.

Κοντολογίς, η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η συνεπαγόμενη χρεοκοπία της, θα κόστιζε πολύ ακριβά στην ευρωζώνη και τους φορολογούμενους των κρατών-μελών της. Μαζί με το «διεθνές νομισματικό ταμείο» (ΔΝΤ) τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη προγραμματίσει να δανείσουν 110δις ευρώ στην Αθήνα,τα μισά από τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί.

«Αν η Ελλάδα χρεοκοπούσε», συνεχίζει το έγγραφο, «τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα έπρεπε να ξεχάσουν το ποσό αυτό».

(από www.ppol.gr)