Η Ευρώπη οδεύει σε σημαντική απ-ανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα της. Προς τούτο ετοιμάζει ολοκληρωμένο οδικό χάρτη, για τη μείωση ως το 2050 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό 80% από τις εκπομπές του 1990. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, τον οποίο έχει υιοθετήσει, και μάλιστα σε πολύ πιο αυστηρότερα πλαίσια, η Eurelectric, το ισχυρό λόμπι των εταιριών ηλεκτρισμού της Ευρώπης

Η Ευρώπη οδεύει σε σημαντική απ-ανθρακοποίηση του ενεργειακού τομέα της. Προς τούτο ετοιμάζει ολοκληρωμένο οδικό χάρτη, για τη μείωση ως το 2050 των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό 80% από τις εκπομπές του 1990. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο, τον οποίο έχει υιοθετήσει, και μάλιστα σε πολύ πιο αυστηρότερα πλαίσια, η Eurelectric, το ισχυρό λόμπι των εταιριών ηλεκτρισμού της Ευρώπης.

Αυτόν τον οδικό χάρτη ανέλαβε να καταρτίσει για λογαριασμό της Κομισιόν το Εργαστήριο Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ, με επικεφαλής τον καθηγητή Παντελή Κάπρο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energia, η εκπόνηση του έργου ξεκίνησε πριν από ένα μήνα και θα παραδοθεί στα τέλη Ιουνίου. Αμέσως μετά η Κομισιόν θα ετοιμάσει εισηγητική έκθεση, την οποία θα ανακοινώσει το Σεπτέμβριο στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας και στο Ευρωκοινοβούλιο, ώστε να λάβει και θεσμικό χαρακτήρα, υποχρεωτικό από όλα τα κράτη-μέλη.

Το Εργαστήριο Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ, που είναι σταθερός συνεργάτης της Κομισιόν από το 1990, θα συμπεριλάβει, χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, όλα εκείνα τα εναλλακτικά σενάρια για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου, είτε έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση ενέργειας, είτε με τις ΑΠΕ, είτε ακόμη με τη συμμετοχή ή όχι της πυρηνικής ενέργειας. Να σημειωθεί ότι το κείμενο που θα προκύψει έρχεται να συμπληρώσει δύο ακόμη κείμενα που προηγήθηκαν, για το Κλίμα και τις Μεταφορές, ώστε μαζί και οι τρεις τομείς να καταλήξουν σε μια Οδηγία με μακροχρόνιο ορίζοντα και με απώτερο σκοπό την απ-ανθρακοποίηση της Ευρώπης.

Ήδη, το Εργαστήριο έχει κάνει αντίστοιχη δουλειά και για το Κλίμα, ενώ πριν από ένα μήνα παρέδωσε και τη Λευκή Βίβλο για τις Μεταφορές. Πέρυσι, εξάλλου, εκπόνησε μελέτη για λογαριασμό της Eurelectric, με τίτλο « Power choises». Η μελέτη αυτή αφορούσε σε σενάρια, για την πλήρη απ-ανθρακοποίηση της παραγωγής ηλεκτρισμού, δηλαδή, με μηδέν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η Eurelectric, ακόμη πιο ριζοσπαστική σε σχέση με την Κομισιόν, προσβλέπει σε μια καθαρή παραγωγή ηλεκτρισμού, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιείται και στις μεταφορές.

Θεωρείται ότι μια τέτοια εξέλιξη, δηλαδή, η εφαρμογή ολοκληρωμένου οδικού χάρτη για την απ-ανθρακοποίηση της Ευρώπης, εκτοπίζει τη ελληνική παραγωγή λιγνίτη, με τη σημερινή μορφή της. Εκτιμάται ότι τα ρυπογόνα εργοστάσια της ΔΕΗ έχουν πεπερασμένο χρόνο ζωής και θα οδηγηθούν προς απόσυρση, ενδεχομένως και νωρίτερα από ό,τι θα επεδίωκε η Επιχείρηση.