Επιτάχυνση της αναπτύξεως σε ΗΠΑ και Κίνα και σταθεροποίηση στην Ευρωζώνη δείχνουν οι δείκτες που δημοσίευσε χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ). Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητος «έχει σταθεροποιηθεί», με εξαίρεση αφ' ενός την Γαλλία, «όπου ο ρυθμός αυτός παρουσιάζει επιβράδυνση» και την Γερμανία, «όπου ο ρυθμός της αναπτύξεως υπερισχύει, σαφώς, της γενικής τάσεως», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ
Επιτάχυνση της αναπτύξεως σε ΗΠΑ και Κίνα και σταθεροποίηση στην Ευρωζώνη δείχνουν οι δείκτες που δημοσίευσε χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ).

Όσον αφορά στην Ευρωζώνη, ο ρυθμός της οικονομικής δραστηριότητος «έχει σταθεροποιηθεί», με εξαίρεση αφ' ενός την Γαλλία, «όπου ο ρυθμός αυτός παρουσιάζει επιβράδυνση» και την Γερμανία, «όπου ο ρυθμός της αναπτύξεως υπερισχύει, σαφώς, της γενικής τάσεως», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ. Επί πλέον παρομοιάζει τον βρετανικό ρυθμό αναπτύξεως με τον γαλλικό. Σχετικά με την κινεζική και την αμερικανική οικονομία ο ρυθμός οικονομικής δραστηριότητος επιταχύνεται σε αμφότερες, ενώ επιβραδύνεται -κάπως απρόσμενα- στην Βραζιλία. Όσο για την ιαπωνική οικονομία, «δεν είναι προβλέψιμο το παραμικρό», μετά από τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε την χώρα την 11η Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, θετικά διακείμενη προς το ευρώ εμφανίζεται η πλειονότης των Γάλλων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Aujourd’ hui en France», με αφορμή την χθεσινή ημέρα της Ευρώπης, το 67% των Γάλλων επιθυμεί την διατήρηση του ευρώ σε αντίθεση με το 30% που προτιμά το φράγκο. Επίσης, οι Γάλλοι εκτιμούν πως η ΕΕ σήμερα αντιπροσωπεύει κυρίως τις ιδέες της οικονομίας της αγοράς, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Παράλληλα, το 30% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι νιώθουν ελπίδα όταν σκέπτονται την Ευρώπη και σχεδόν το ίδιο ποσοστό νιώθουν απογοήτευση. Παράλληλα, το 77% επικρίνουν την Ευρώπη κυρίως για την «πολυπλοκότητά της», ενώ το 60% εξ αυτών την συνδέει με την «ανεργία».

Εξελίξεις υπάρχουν και στην Φινλανδία. Το Γαλλικό Πρακτορείο υποστηρίζει, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, ότι η Φινλανδία μέσα στις ερχόμενες 48 ώρες αναμένεται να παράσχει υποστήριξη στον δανεισμό της Πορτογαλίας από την ΕΕ, παρά τον ευρωσκεπτικισμό των «Αληθινών Φινλανδών» -του τρίτου ισχυρότερου κόμματος. Εκτιμάται ότι τα κόμματα που υποστηρίζουν τον εξωτερικό δανεισμό είναι σε θέση να αποσπάσουν την εξουσιοδότηση από την λεγόμενη «Μεγάλη Επιτροπή», που αποφασίζει για τις σχέσεις με την ΕΕ και θα συνεδριάσει αύριο.