Στρασβούργο.- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση του ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη για την δασική προστασία, στην οποία προβλέπεται 30ετής απαγόρευση δομήσεως στις καμένες εκτάσεις, χρηματοδότησης για την πρόληψη των πυρκαγιών, αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τα δάση και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών

Στρασβούργο.- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση του ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη για την δασική προστασία, στην οποία προβλέπεται 30ετής απαγόρευση δομήσεως στις καμένες εκτάσεις, χρηματοδότησης για την πρόληψη των πυρκαγιών, αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τα δάση και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των δασικών υπηρεσιών.

 

Υπογραμμίζεται πως η έκθεση του κ. Αρσένη για την δασική προστασία και την προσαρμογή των δασών εν όψει της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί την επίσημε τοποθέτηση του Ευρωκοινοβουλίου όσον αφορά στην Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της δασικής στρατηγικής της Ε.Ε., την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αλλά και της καθιέρωσης στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

 

Βασικός άξονας της έκθεσης του κ. Αρσένη είναι η αναγνώριση των αυξημένων διασυνοριακών απειλών από την κλιματική αλλαγή για τα δάση, αλλά και της σημασίας των δασικών οικοσυστημάτων για την προσαρμογή των ευρωπαϊκών κοινωνιών στην κλιματική αλλαγή. «Τα ευρωπαϊκά δάση βρίσκονται υπό απειλή από την κλιματική αλλαγή, λόγω αυξήσεων των παθογόνων οργανισμών, των πυρκαγιών και των ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και από την δόμηση και τους εμπρησμούς με στόχο την δόμηση» , τόνισε ο κ. Αρσένης.

 

Στις προτάσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του, ζητείται η επανεισαγωγή νομοθετικού πλαισίου και χρηματοδότησης για την παρακολούθηση των δασών και την πρόληψη πυρκαγιών, η αύξηση της χρηματοδότησης της δασικής προστασίας αλλά και της προστασίας της δασικής βιοποικιλότητας, μέσω του ταμείου αγροτικής ανάπτυξης , καθώς τα δάση αποτελούν περισσότερο του 42% της ευρωπαϊκής υπαίθρου. Επίσης, ζητείται η θέσπιση 30ετους απαγόρευσης της δόμησης σε καμένες εκτάσεις και η έναρξη χρηματοδότησης των δημοσίων φορέων στις χρηματοδοτήσεις για δάση, καθώς περισσότερο από 40% των ευρωπαϊκών δασών είναι δημόσια. Παράλληλα, ζητούνται η θέσπιση υποχρεωτικής εφαρμογής της ενεργούς αειφόρου δασικής διαχείρισης, προσαρμοσμένη στην κλιματική αλλαγή και νομικά δεσμευτικών κριτηρίων βιωσιμότητας για την δασική βιομάζα που χρησιμοποιείται για ενέργεια.