Βρυξέλλες.- Με ρυθμό ταχύτερο του αναμενόμενου αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2011. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 και κατά 2,5% σε σχέση με πέρυσι. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μηνιαία άνοδο της τάξεως του 0,6% και ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2%

Βρυξέλλες.- Με ρυθμό ταχύτερο του αναμενόμενου αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2011. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2010 και κατά 2,5% σε σχέση με πέρυσι. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν μηνιαία άνοδο της τάξεως του 0,6% και ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2%.

Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατέγραψαν Γερμανία και Γαλλία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011. Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ως ένδειξη εξόδου της ευρωπαϊκής οικονομίας από την κρίση. Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Γερμανίας σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο του 2011 αύξηση 1,5%, έναντι ανόδου 0,4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, ξεπερνώντας τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ανάπτυξη με ρυθμό 1%. Επί πλέον, το ΑΕΠ της Γαλλίας ενισχύθηκε κατά 1% έναντι αυξήσεως 0,3% που είχε σημειώσει το τελευταίο τρίμηνο του 2010, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από το δεύτερο τρίμηνο του 2006. Η ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου οφείλεται κυρίως στην άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,7% και στην αύξηση της παραγωγής στον τομέα των υπηρεσιών κατά 1,1%. Οι εισαγωγές της χώρας ενισχύθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,4%.

Σε αντιδιαστολή, η πορτογαλική οικονομία εισήλθε σε φάση ύφεσης, με το ΑΕΠ στο τέλος του πρώτου τριμήνου να συρρικνώνεται 0,7%, μετά την συρρίκνωση σε ποσοστό 0,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2010, ποσοστό μεγαλύτερο του αναμενόμενου. Αυτό αναφέρουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το πορτογαλικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Σημειωτέον ότι η επιστροφή της πορτογαλικής οικονομίας στην ύφεση, από την οποία είχε εξέλθει στα τέλη του 2009, καταγράφεται πριν εφαρμοσθούν τα μέτρα που προβλέπονται στο πακέτο διάσωσης. Εκτιμάται δε ότι «το 2011 η πορτογαλική οικονομία ενδέχεται να συρρικνωθεί 2%».

Εν τω μεταξύ, ο «τραπεζίτης των φτωχών» και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης Μουχάμαντ Γιουνούς παραιτήθηκε από την τράπεζα που ο ίδιος ίδρυσε, ανέφεραν δημοσιεύματα εφημερίδων στην Μπανγκλαντές.