Κρίσιμες Ώρες

Οι δείκτες του ρολογιού της Ελλάδας και η χρονομέτρηση για τις αναγκαίες δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν είναι πλέον στο παρά πέντε, ούτε στις 12:00. Έχει παρέλθει για καλά η δωδεκάτη ώρα και οι θόρυβοι και οι πιέσεις πανταχόθεν είναι εκκωφαντικοί. Με το «πιστόλι στον κρόταφο» βρίσκεται πλέον η Ελλάδα. H πίστωση χρόνου που είχε δοθεί από την τρόικα τελείωσε ή καλύτερα σπαταλήθηκε σε διενέξεις, ανούσιες αντιπαραθέσεις και «αντάρτικα» υπουργών
energia.gr
Τετ, 18 Μαΐου 2011 - 11:54

Οι δείκτες του ρολογιού της Ελλάδας και η χρονομέτρηση για τις αναγκαίες δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν είναι πλέον στο παρά πέντε, ούτε στις 12:00. Έχει παρέλθει για καλά η δωδεκάτη ώρα και οι θόρυβοι και οι πιέσεις πανταχόθεν είναι εκκωφαντικοί.

Με το «πιστόλι στον κρόταφο» βρίσκεται πλέον η Ελλάδα. H πίστωση χρόνου που είχε δοθεί από την τρόικα τελείωσε ή καλύτερα σπαταλήθηκε σε διενέξεις, ανούσιες αντιπαραθέσεις και «αντάρτικα» υπουργών.

Τα ψέματα τελείωσαν: H τρόικα απηύθυνε ξεκάθαρο τελεσίγραφο για την άμεση έναρξη υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

H εμπιστοσύνη που έδειξαν στην κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ισχυροί της Ευρώπης, με πρώτη τη Γερμανία, έχει πλέον υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. H ευθύνη γι' αυτό βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, η οποία εδώ και αρκετούς μήνες πορεύεται με ρυθμούς που παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές «ανεμελιάς». H κυβερνητική πολιτική δυστυχώς έχασε την προωθητική της ορμή: oι μεταρρυθμίσεις «κόλλησαν», κρίσιμες αποφάσεις αναβάλλονται και τα προκλητικά προνόμια συντεχνιών του Δημοσίου «ζουν και βασιλεύουν».

Αδιάψευστος μάρτυρας της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η δημοσιονομική κατάσταση είναι τα στοιχεία που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Το Δημόσιο κήρυξε ανεπισήμως μια ιδιότυπη «παύση πληρωμών». Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους ανέρχονταν στο τέλος Μαρτίου σε 6 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Φεβρουάριο.

Το συνολικό έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, σε ταμειακή βάση, εξακολούθησε την αλματώδη πορεία του, καθώς η υστέρηση των εσόδων έχει αγγίξει επικίνδυνα επίπεδα, ενώ παρά την παύση πληρωμών οι υπόλοιπες δαπάνες του κράτους αυξάνονται πάνω από τους στόχους. Έτσι, το έλλειμμα μόνο για το Α’ τρίμηνο του έτους ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ!

Είναι προφανές εκ των πραγμάτων ότι οι μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποιήσεις, που πρέπει να ξεκινήσουν, άμεσα, εντός του 2011 είναι μονόδρομος. Όπως και η συρρίκνωση του γιγάντιου δημόσιου τομέα, όχι με το ανέκδοτο των μετατάξεων αλλά με την κατάργηση οργανικών θέσεων και την άμεση απομάκρυνση του πλεονάζοντος προσωπικού.

H ώρα της κρίσης έφθασε. H όποια βοήθεια δοθεί από την τρόικα τον Ιούνιο θα συνοδευθεί με πολύ σκληρούς όρους. O πρωθυπουργός καλείται να πάρει τις αποφάσεις του για τη σωτηρία της χώρας πριν είναι αργά. Το δε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται και αυτό να λάβει μια πιο υπεύθυνη στάση και να συναινέσει με την κυβέρνηση σε μια δέσμη θεμάτων κοινής αποδοχής. Όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις το εκλογικό σώμα αρνείται να πιστέψει ότι δεν υπάρχει ένα ελάχιστο κοινό έδαφος μεταξύ των δύο κομμάτων.