Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι HSBC Bank PLC και EFG Eurobank Equities AE ανακοινώθηκε ότι επελέγησαν από το υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο για τη δημιουργία αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Αντίθετα, δεν ανακοινώθηκε σήμερα η επιλογή συμβούλου για την ΔΕΗ, κάτι που αναμένεται να γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα, μαζί με τον ΟΤΕ

Οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι HSBC Bank PLC και EFG Eurobank Equities AE ανακοινώθηκε ότι επελέγησαν από το υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο για τη δημιουργία αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Αντίθετα, δεν ανακοινώθηκε σήμερα η επιλογή συμβούλου για την ΔΕΗ, κάτι που αναμένεται να γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα, μαζί με τον ΟΤΕ.

Την επιλογή των χρηματοοικονομικών συμβούλων HSBC Bank PLC και EFG Eurobank Equities AE. για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών του Δημοσίου σε εταιρία στην οποία θα εισφερθούν τα δικαιώματά του επί του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Ως προς τον Πρίνο, η πρόσληψη συμβούλου έχει τη λογική της προώθησης διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή του σχήματος που θα προχωρήσει στη δημιουργία αποθήκης φυσικού αερίου και το οποίο θα έχει, τουλάχιστον με βάση τα όσα περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση ενεργειακό νομοσχέδιο, δικαίωμα χρήσης της, καθώς η κυριότητα θα ανήκει στο Δημόσιο.

Ανάλογα, η κυβέρνηση επείγεται να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ – και εδώ έχει οριστεί ότι τα δίκτυα φυσικού αερίου παραμένουν, ανεξαρτήτως μετοχικής μεταβολής, υπό δημόσιο έλεγχο – αντιμετωπίζοντας παράλληλα και την εκκρεμότητα που υφίσταται με την option για το 30% που έχει η ΔΕΗ.

Ειδικά για την ΔΕΠΑ, στη σημερινή ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών αναφέρεται ότι το Δημόσιο έχει προσλάβει τις τράπεζες UBS, Rothschild και Alpha Bank ως χρηματοοικονομικούς συμβούλους για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μετοχών της εταιρίας κυριότητάς του σε ιδιώτες επενδυτές.

Όπως μετέδωσε και το πρωί το energia.gr, το ζήτημα της option για το 30% που έχει η ΔΕΗ, ενδέχεται να αντιμετωπιστεί συνδυαστικά προς την ευρισκόμενη εδώ και τρία χρόνια σε εκκρεμότητα υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στη ΔΕΗ και στην ΔΕΠΑ, υπόθεση που, προφανέστατα, έχει αποδειχθεί ως ιδιαίτερα δύσκολη. Και, βεβαίως, η δρομολόγηση της αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ προϋποθέτει ότι έχει δρομολογηθεί η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Σε ό, τι αφορά, τέλος, τη ΔΕΗ, η σχετική πληροφόρηση από το υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει σε ανακοινώσεις με την επόμενη “φουρνιά” προσλήψεων συμβούλων – σήμερα έγιναν ανακοινώσεις για ΟΠΑΠ, λαχεία, ΟΔΙΕ, ΕΛΒΟ, φάσμα συχνοτήτων κ.α. – η οποία, κατά πληροφορίες, θα περιλαμβάνει και τον ΟΤΕ.