Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δεν είναι ο πρώτος (ούτε θα είναι και ο τελευταίος) πολιτικός που ρέπει στις ερωτικές περιπέτειες. Η ιστορική αναδρομή επαναφέρει στη μνήμη πολλούς Ευρωπαίους και Αμερικανούς πολιτικούς που διατηρούσαν σταθερές ή και περιοδικές εξωσυζυγικές σχέσεις

Ο Ντομινίκ Στρος-Καν δεν είναι ο πρώτος (ούτε θα είναι και ο τελευταίος) πολιτικός που ρέπει στις ερωτικές περιπέτειες. Η ιστορική αναδρομή επαναφέρει στη μνήμη πολλούς Ευρωπαίους και Αμερικανούς πολιτικούς που διατηρούσαν σταθερές ή και περιοδικές εξωσυζυγικές σχέσεις. Αλλο όμως οι ερωτικές σχέσεις και άλλο η απόπειρα βιασμού, εφόσον αποδειχθεί ένοχος ο (τέως) γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να προβλέψει κάποιος ότι σε αυτή την περίπτωση η όποια καριέρα του είναι τελειωμένη και το όνομά του θα γραφτεί στα μαύρα κατάστιχα της Ιστορίας, ως παράδειγμα πολιτικού άντρα που καταστράφηκε από τα πάθη, την αλαζονεία και την επιπολαιότητά του. Αν δεν έχει ήδη καταστραφεί, μετά τη δημόσια διαπόμπευση που υπέστη.

Αν, από την άλλη πλευρά, ο Ντομινίκ Στρος-Καν κριθεί αθώος, η συνέχεια ενδεχομένως θα είναι διαφορετική, σίγουρα για τη Γαλλία, ενδεχομένως για την Ευρώπη και δεν αποκλείεται καθόλου να υπάρχουν συνέπειες και για την εικόνα των ΗΠΑ, ασχέτως αν υπάρχει ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας τους. Θα μπορεί να ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα σκευωρίας διεθνών διαστάσεων και ίσως κατηγορήσει ευθέως πρόσωπα και ηγεσίες ότι προσπάθησαν να τον εξαφανίσουν από το προσκήνιο με τον πιο φοβερό τρόπο. Οι πιθανότητες να αθωωθεί είναι μάλλον λίγες, γιατί προς το παρόν τα στοιχεία είναι πολύ επιβαρυντικά από όσα έχουν γίνει γνωστά, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει η αμερικανική Δικαιοσύνη και αυτή τη στιγμή ο Ντομινίκ Στρος-Καν βρίσκεται στη, φυλακή εξαιτίας της επιθετικής σεξουαλικής συμπεριφοράς του απέναντι στις γυναίκες…

Ωστόσο, αν είναι δυνατόν να διαχωρισθεί ο χαρακτήρας και η ιδιωτική συμπεριφορά του ανθρώπου από τις πολιτικές δυνατότητες και προοπτικές του, όχι μόνον η Γαλλία, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη θα στερηθούν των υπηρεσιών του, που στη σημερινή συγκυρία τις είχαν ανάγκη. Εδειχνε ότι ήταν εκ πεποιθήσεως ευρωπαϊστής, είχε κοινωνική άνεση και αποφασιστικότητα, διέθετε διοικητική πείρα και διεθνή εμπειρία, η άποψή του λαμβανόταν σοβαρά υπ’ όψιν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και εφόσον κέρδιζε τις εκλογές στη Γαλλία, που ήταν εξαιρετικά πιθανό, θα έπαιζε σημαντικότατο ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον. Ηδη έπαιζε σημαντικό ρόλο ως γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και είναι λογικό να εκτιμήσουμε ότι ο λόγος του ως προέδρου της Γαλλίας, της άλλης μεγάλης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη, θα αποκτούσε ακόμη μεγαλύτερη ισχύ.

Με αυτή την έννοια, η πτώση του Ντομινίκ Στρος-Καν από το πολιτικό προσκήνιο αποτελεί πλήγμα και για την Ελλάδα, παρ’ όλο που είχαμε δει δείγματα της επιπολαιότητάς του, όταν αποκάλυψε χωρίς ιδιαίτερο λόγο όσα συζητούσε σε ανύποπτο χρόνο με έναν πρωθυπουργό, που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο, είτε λόγω του ευρωπαϊσμού του είτε γιατί αντιλαμβανόταν καλύτερα από την κ. Μέρκελ και άλλους τις συνέπειες μιας πτώχευσης της Ελλάδας, είτε γιατί εξυπηρετούσε τις πολιτικές φιλοδοξίες του στη Γαλλία είτε, τέλος, γιατί ασκούσε πιέσεις και η Ουάσιγκτον προς αυτή την κατεύθυνση, ο ρόλος του στην οικονομική στήριξη της χώρας μας ήταν καθοριστικός. Η ελπίδα είναι ότι το ΔΝΤ δεν θα αλλάξει στάση, ειδικά αυτό το δίμηνο που κρίνονται πολλά. Προϋπόθεση είναι να εξακολουθήσουν οι ΗΠΑ να ασκούν ευεργετικές για εμάς πιέσεις, αλλά και εμείς να βρισκόμαστε στοιχειωδώς στο ύψος των περιστάσεων…

(από την εφημερίδα "Καθημερινή")