Ο χαλκός συχνά αναφέρεται ως «ο δρ Χαλκός» διότι λέγεται ότι έχει διδακτορικό στη μακροοικονομία. Με άλλα λόγια, οι τιμές του χαλκού τείνουν να είναι σημαντική ένδειξη για την παγκόσμια οικονομία και τις τιμές των εμπορευμάτων γενικότερα. Η πρώτη σημαντική καθοδική μεταβολή της τιμής του χαλκού στα μέσα Μαρτίου και στη συνέχεια η ακόμη μεγαλύτερη από τα μέσα Απριλίου μέχρι σήμερα θα μπορούσε να αποτελέσει δυσοίωνη ένδειξη για τις τιμές των εμπορευμάτων στο σύνολό τους. Hδη πήραμε το πρώτο δείγμα με τη σημαντική διόρθωσή τους

Ο χαλκός συχνά αναφέρεται ως «ο δρ Χαλκός» διότι λέγεται ότι έχει διδακτορικό στη μακροοικονομία. Με άλλα λόγια, οι τιμές του χαλκού τείνουν να είναι σημαντική ένδειξη για την παγκόσμια οικονομία και τις τιμές των εμπορευμάτων γενικότερα.

Η πρώτη σημαντική καθοδική μεταβολή της τιμής του χαλκού στα μέσα Μαρτίου και στη συνέχεια η ακόμη μεγαλύτερη από τα μέσα Απριλίου μέχρι σήμερα θα μπορούσε να αποτελέσει δυσοίωνη ένδειξη για τις τιμές των εμπορευμάτων στο σύνολό τους. Hδη πήραμε το πρώτο δείγμα με τη σημαντική διόρθωσή τους.

Ωστόσο, η άποψη κάποιων αναλυτών είναι ότι είναι ένα αναγκαίο διάλειμμα σε μια υπεραγορασμένη αγορά.

Ο «οδηγός» των δύο ανοδικών ετών στην αγορά του χαλκού είναι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των αναδυομένων χωρών BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), καθώς και η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ. Ωστόσο, η απότομη μεταβολή των τελευταίων μηνών προήλθε από αντίθετα δεδομένα. Αυτά ενδεχομένως να περιλαμβάνουν την ιαπωνική καταστροφή, εντούτοις οι τιμές ήταν ήδη σε φάση διόρθωσης πριν από τις πρώτες δονήσεις.

Αυτό οφείλεται στα εξής:

- Η δημοσιοποίηση από την Κίνα για εμπορικό έλλειμμα 7,3 δισ. δολαρίων τον Φεβρουάριο, το μεγαλύτερο σε επτά χρόνια και η έκπληξη, ενώ αναμενόταν πλεόνασμα σχεδόν 5 δισ. δολαρίων.

- Οι κινεζικές εισαγωγές χαλκού μειώθηκαν 27% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια εποχή πέρυσι.

- Η απρόσμενη αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με ένα πιο διευρυμένο απ' ό, τι αναμενόταν εμπορικό έλλειμμα.

- Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους και οι υποβαθμίσεις Ισπανίας και Ελλάδας και οι ανησυχίες για την Πορτογαλία.

- Επιστροφή στο δολάριο ΗΠΑ μόλις βγήκαν οι άσχημες ειδήσεις - πιέζοντας τα εμπορεύματα στο σύνολό τους.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλά κερδοσκοπικά κεφάλαια κατείχαν ρεκόρ αγοραστικών θέσεων (long) σε χαλκό, ενώ οι εμπορικοί traders (γνώστες της βιομηχανίας) κατείχαν ρεκόρ θέσεων πώλησης (short), υπήρχε η τέλεια συνταγή για διόρθωση. Μήπως όλα αυτά σημαίνουν ότι ο χαλκός είναι η επόμενη φούσκα; Δεν θα έβαζα στοίχημα υπέρ αυτής της άποψης. Οι τιμές του χαλκού έχουν ήδη αντιδράσει ακραία με την Ιαπωνία. Αυτές οι πωλήσεις μπορεί να μετριαστούν όταν η προσοχή γυρίσει στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών. Το δολάριο τείνει να αντιδρά ανάλογα με τις ειδήσεις που βγαίνουν για το πρόβλημα της Ευρώπης.

Αν και τα στοιχεία του τρέχοντος έτους έδειξαν μεγαλύτερη πτώση από την προβλεπόμενη, η κινεζική οικονομία παραμένει η ταχύτερα αναπτυσσόμενη. Γίνεται προφανές ότι η στρατηγική της Fed είναι η μείωση του χρέους μέσω υποτίμησης.

Η μακροπρόθεσμη κατεύθυνση του δολαρίου ΗΠΑ φαίνεται να παραμένει πτωτική, παρά τα σποραδικά ράλι που σχετίζονται με την Ευρώπη. Ενα χαμηλότερο δολάριο τείνει να στηρίζει και τις τιμές του χαλκού. Το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης για τον χαλκό παραμένει επισφαλές. Διάφορες πηγές προβλέπουν παγκόσμιο έλλειμμα τουλάχιστον για τα δύο επόμενα χρόνια. Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν ο μπαλαντέρ εδώ. Μια κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα και πάλι και κατά πάσα πιθανότητα επεκτείνει την πτώση των τιμών του χαλκού. Μια περαιτέρω διόρθωση 10 - 12 δολαρίων του αργού θα μπορούσε να δώσει στους ταύρους της ανάκαμψης του χαλκού την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να επαναφέρουν την ανοδική τάση πιο σύντομα.

* Υπεύθυνος διαχείρισης χαρτοφυλακίων στην Oxygen Capital ΑΕΠΕΥ.

Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/05/2011)