Η επί κεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθρην Άστον εγκαινίασε στις 22 Μαΐου γραφείο της ΕΕ στην Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων στην Λιβύη, ανοίγοντας ουσιαστικά επίσημο διπλωματικό δίαυλο με τους Λίβυους εξεγερμένους. Η «αντιπροσωπεία» θα στεγάζεται σε ένα από τα ξενοδοχεία της Βεγγάζης, όπου βρίσκεται επίσης και γραφείο του ΟΗΕ. Η κίνησις αυτή έγινε κατά την πρώτη επίσκεψη εκπροσώπου της ΕΕ αυτού του επιπέδου στην Βεγγάζη. Μέχρι στιγμής, μόνον ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζών ΜακΚαίην είχαν επισκεφθή την πόλη
Η επί κεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθρην Άστον εγκαινίασε στις 22 Μαΐου γραφείο της ΕΕ στην Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων στην Λιβύη, ανοίγοντας ουσιαστικά επίσημο διπλωματικό δίαυλο με τους Λίβυους εξεγερμένους. Η «αντιπροσωπεία» θα στεγάζεται σε ένα από τα ξενοδοχεία της Βεγγάζης, όπου βρίσκεται επίσης και γραφείο του ΟΗΕ.

Η κίνησις αυτή έγινε κατά την πρώτη επίσκεψη εκπροσώπου της ΕΕ αυτού του επιπέδου στην Βεγγάζη. Μέχρι στιγμής, μόνον ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζών ΜακΚαίην είχαν επισκεφθή την πόλη. Η Κάθρην Άστον συναντήθηκε με στελέχη του κινήματος, όπως τον πρόεδρο του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντελ-Τζαλίλ και συζήτησαν ζητήματα όπως η διαχείρισις των συνόρων, οι αλλαγές στις οικονομικές δομές και η δόμησις δημοκρατικών πολιτικών θεσμών.

Ωστόσο η Άστον δεν δεσμεύθηκε ως προς το κύριο αίτημα των εξεγερμένων, που είναι η παροχή όπλων σε αυτούς, αλλά υπεσχέθη διαρκή ευρωπαϊκή στήριξη σε μία δημοκρατική Λιβύη. «Είδα παντού γύρω μου σήμερα το όραμα του λιβυκού λαού, είδα τις αφίσσες με τα λόγια 'Έχουμε Ενα Όνειρο'», είπε και αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης, το οποίο έχουν δημιουργήσει οι εξεγερμένοι, ως «έναν συνομιλητή».

Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότερες χώρες έχουν ήδη διακόψει διπλωματικές σχέσεις με το καθεστώς του Λίβυου ηγέτου Μουαμάρ Καντάφι, με εξαίρεση την προεδρεύουσα της ΕΕ Ουγγαρία, ενώ χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και το Κατάρ και Γκάμπια έχουν ήδη αναγνωρίσει ως συνομιλητές τους εξεγερμένους και οι ΗΠΑ, έχουν στείλει απεσταλμένους για ανοικτές απ' ευθείας συνομιλίες μαζί τους.