Βέβαιη θεωρεί την αύξηση στο κόστος ανάπτυξης του πεδίου φυσικού αερίου Shtokman, στον ρωσικό αρκτικό κύκλο, ο Andre Goffart, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Shtokman Development AG. Αιτία θεωρεί την αύξηση των τιμών στην αγορά, αν και δεν προχώρησε σε πιο συγκεκριμένη εκτίμηση για το ύψος της αύξησης

Βέβαιη θεωρεί την αύξηση στο κόστος ανάπτυξης του πεδίου φυσικού αερίου Shtokman, στον ρωσικό αρκτικό κύκλο, ο Andre Goffart, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Shtokman Development AG. Αιτία θεωρεί την αύξηση των τιμών στην αγορά, αν και δεν προχώρησε σε πιο συγκεκριμένη εκτίμηση για το ύψος της αύξησης.

Ο Goffart προέβη στις παραπάνω δηλώσεις στο περιθώριο συνεδρίου υδρογονανθράκων, σήμερα στο Παρίσι. Όπως είπε, οι τιμές ανεβαίνουν ταχύτερα από ό, τι ανεμένετο αρχικά, εν μέρει λόγω και του πυρηνικού ατυχήματις στην Ιαπωνία, ενώ εκτίμησε ότι το Shtokman θα ήταν κερδοφόρο αν είχε ήδη μπει σε φάση παραγωγής.

Επανέλαβε ότι η τελική επενδυτική απόφαση θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του 2011, κάτι που, όπως είπε, «είναι προς το συμφέρον όλων». Αν η απόφαση ληφθεί εντός του τρέχοντος έτους, η παραγωγή θα μπορεί να αρχίσει το 2016. Κατά την αρχική φάση, ήδη από το 2014, θα υπάρξουν 16 γεωτρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Shtokman Development AG αποτελεί κοινοπραξία της γαλλικής Total, της νορβιγικής Statoil και της ρωσικής Gazprom, ενώ το ομώνυμο υποθαλάσσιο πεδίο βρίσκεται 600 χλμ βορείως του Μουρμάνσκ.