Στο πιεστικό σημερινό περιβάλλον και με τους κερδοσκόπους να ποντάρουν πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, η κυβέρνησή μας δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να τιθασεύσει την κρίση. Η αισχροκέρδεια υπονομεύει την εμπιστοσύνη των αγορών και μας εξαναγκάζει, για μια ακόμα φορά, να πείσουμε τους δανειστές μας και τους επενδυτές πως η Ελλάδα καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες να μειώσει το χρέος της. Το τελικό αποτέλεσμα των προσπαθειών μας θα εξαρτηθεί από το αν θα είμαστε αρκετά πειστικοί ή όχι

Στο πιεστικό σημερινό περιβάλλον και με τους κερδοσκόπους να ποντάρουν πως η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, η κυβέρνησή μας δυσκολεύεται ακόμα περισσότερο να τιθασεύσει την κρίση. Η αισχροκέρδεια υπονομεύει την εμπιστοσύνη των αγορών και μας εξαναγκάζει, για μια ακόμα φορά, να πείσουμε τους δανειστές μας και τους επενδυτές πως η Ελλάδα καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες να μειώσει το χρέος της. Το τελικό αποτέλεσμα των προσπαθειών μας θα εξαρτηθεί από το αν θα είμαστε αρκετά πειστικοί ή όχι.

Αλλά η υπονόμευση της εμπιστοσύνης των αγορών, το μόνο που θα πετύχει θα είναι η παράταση της ελληνικής κρίσης χρέους. Τα στοιχήματα υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας μπορεί να εξελιχθούν σε αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία, όχι μόνο για την Ελλάδα, μα και για το ευρώ.

Η Ελλάδα εννοεί πως θέλει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφύγει την αναδιάρθρωση, τουλάχιστο όχι ως το 2013, οπότε λήγει και το «μνημόνιο» του δανεισμού της από το «διεθνές νομισματικό ταμείο» (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Είμαι πεπεισμένη πως η χώρα έχει εισέρθει σε πορεία βιώσιμης μεγέθυνσης της οικονομίας και ανάπτυξης. Πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στο πρόγραμμά μας . Κάθε συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους πριν το 2013 είναι πρόωρη και άδικη. Αντί να μιλάμε για αναδιάρθρωση του χρέους, ας δείξουμε λίγη πίστη στο πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Κι ας μην ξεχνούμε πως η ελληνική οικονομική κρίση είναι επίσης πρόβλημα για το ευρώ συνολικά.

Όσοι αισχροκερδούν στοιχηματίζοντας υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας, ας αναλογιστούν τις επιπτώσεις. Τυχόν αναδιάρθρωση θα είναι επώδυνη, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Η αδυναμία πληρωμής της Ελλάδας, ιδίως πριν τη λήξη του προγράμματος, θα ήταν ισχυρό σοκ για το ευρώ, την ΕΕ και την ευρωζώνη.

Έχουμε όλοι μας τα ίδια ευρώ: οι αγορές δεν παρατηρούν μόνο την Ελλάδα, εξετάζουν εκ του σύνεγγυς το ίδιο το ευρώ και πώς η νομισματική ένωση (ΟΝΕ) διαχειρίζεται την κρίση. Συζητώντας πόσο πιθανή είναι η χρεοκοπία της Ελλάδας ενώ το πρόγραμμα εξελίσσεται, στην ουσία υπονομεύουμε τη συνολική προσπάθεια.

Πέρασε μόλις ένας χρόνος από την έναρξη του «μνημονίου». Καθ' α γνωρίζω, καμία χώρα στην ιστορία δεν κατόρθωσε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα νααλλάξει πορεία. Οπότε, ας συγκρατηθούμε στις εκτιμήσεις μας. Ασφαλώς και οι κερδοσκόποι είναι ένας βασικός παράγων σε μια ανοικτή αγορά, αλλά σήμερα δεν «παίζουν» σωστά. Όσο η Ελλάδα βρίσκεται στην σκηνή, εκείνοι ας κάτσουν στο παρασκήνια.

Προς το παρόν, η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης ας παραμείνει σε αυστηρά ακαδημαϊκά επίπεδο. Η συζήτηση είναι ενδιαφέρουσα . Πολλές χώρες έχουν προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις των χρεών τους πριν φτάσουν σε χρεοκοπία. Μερικές αναγκάστηκαν να χρεοκοπήσουν, ενώ άλλες αναδιάρθρωσαν το χρέος τους. Κι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να γίνει αυτό .

Στην περίπτωση της Ελλάδας λοιπόν, η αναδιάρθρωση δεν είναι δυνατό να συμπεριλαμβάνεται στις επιλογές μας. Είμαστε απορροφημένοι στις προσπάθειές μας και φιλοδοξούμε αυτές να αποδειχθούν επιτυχείς. Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο . Θα τιθασεύσουμε τους οικονομικούς δείκτες -ήδη εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να το πετύχουμε αυτό.

Ο βέλτιστος τρόπος να αντιμετωπισθεί η ελληνική κρίση είναι να συμμετάσχουν οι πάντες σε μια εποικοδομητική συζήτηση. Χρειάζεται μια σειρά από μεταρρυθμίσεις-κλειδιά για να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών, οι σπατάλες, η γραφειοκρατία, η σύγχυση. Έτσι θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητά μας και θα αυξηθούν η αποτελεσματικότητά μας, οι εξαγωγές και τα εισοδήματα.

Ιδού η μόνη βιώσιμη επιλογή: είναι ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε πορεία. Αν θέλουμε να πετύχουμε, πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγή μας. Για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να προσέξουμε πού υπάρχουν σπατάλες. Υπάρχουν προσπάθειες, όπως η ίδρυση επιχείρησης, που είναι υπερβολικά δυσκίνητες. Οι οικονομικές συναλλαγές πρέπει να είναι απλές κι ευέλικτες.

Προσπαθούμε να κάμψουμε τον κυνισμό και να πείσουμε τις αγορές και τους εταίρους μας πως η Ελλάδα μπορεί να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της και να δημιουργήσει φιλικό και θελκτικό επενδυτικό περιβάλλον. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να θέσουμε τις βάσεις για μια σφριγηλή και ευέλικτη οικονομία, που θα αυξήσει τον αριθμό και των όγκο των οικονομικών συναλλαγών.

Η Ελλάδα αξίζει την ευκαιρία να ολοκληρώσει το πρόγραμμα της οικονομικής της στήριξης.

( Σημείωση ppol.gr: πρόκειται για το δεύτερο από τα τρία άρθρα που έγραψε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο "Globalist" για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα).

(Η Έλενα Παναρίτη είναι οικονομολόγος και βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ)

(από The Globalist/ www.ppol.gr)