Η υλοποίηση ενός προγράµµατος που έχει τοποθετηθεί στα 50 δισ. ευρώ και αποτελείται από µικρά σχετικά περιουσιακά στοιχεία (κανένα άµεσα µεγαλύτερο των 2 δισ. ευρώ) σηµαίνει ότι πρέπει να στηθούν και να τρέξουν παράλληλα πολλές ξεχωριστές διαδικασίες. Για να υπάρχει µια αίσθηση µεγέθους, για αποκρατικοποιήσεις που θα φέρουν 12-15 δισ. ευρώ µέχρι το 2014 θα χρειαστούν πάνω από 30 διαδικασίες
Η υλοποίηση ενός προγράµµατος που έχει τοποθετηθεί στα 50 δισ. ευρώ και αποτελείται από µικρά σχετικά περιουσιακά στοιχεία (κανένα άµεσα µεγαλύτερο των 2 δισ. ευρώ) σηµαίνει ότι πρέπει να στηθούν και να τρέξουν παράλληλα πολλές ξεχωριστές διαδικασίες. Για να υπάρχει µια αίσθηση µεγέθους, για αποκρατικοποιήσεις που θα φέρουν 12-15 δισ. ευρώ µέχρι το 2014 θα χρειαστούν πάνω από 30 διαδικασίες.

Για να εξελιχθεί γρήγορα και αποτελεσµατικά ένα τόσο πολύπλοκο πρόγραµµα αποκρατικοποιήσεων χρειάζεται µια απολύτως καθαρή πολιτική θέση για όλα (και καθένα ξεχωριστά) τα αντικείµενα της αποκρατικοποίησης και µια πανίσχυρη αρχή αποκρατικοποιήσεων. αυτή θα έχει την πλήρη ευθύνη για την εκτέλεση κάθε διαδικασίας, τη θεσµική δυνατότητα εξασφάλισης όλων των επιµέρους αποφάσεων, αδειών, εγκρίσεων που θα απαιτηθούν για την υλοποίησή της και τη νοµική ισχύ για την άµεση εφαρµογή των αποφάσεών της. ολες οι αποκρατικοποιήσεις θα αποφασίζονται από τη ∆ιυπουργική Επιτροπή αποκρατικοποιήσεων και θα εκτελούνται αµέσως από την αρχή αποκρατικοποιήσεων. Η αρχή αποκρατικοποιήσεων µπορεί να έχει τη µορφή holding εταιρείας, σαν τη γερµανική Tρόιχαντ που αποκρατικοποίησε τις επιχειρήσεις της ανατολικής Γερµανίας, ή να είναι µια ειδικού σκοπού δηµόσια υπηρεσία. Η αρχή αποκρατικοποιήσεων πρέπει να διοικείται από Ελληνες µε κατανόηση του περιβάλλοντος και να υποστηρίζεται από έναν µόνιµο χρηµατοοικονοµικό σύµβουλο για όλο το πρόγραµµα. Είναι βέβαιο – και ίσως αναγκαίο – ότι η τρόικα θα ασκεί έλεγχο στις πράξεις και τις διαδικασίες της αρχής. ∆εν πρέπει όµως – και δεν µπορεί – η τρόικα να έχει εκτελεστικό ρόλο στη διοίκηση της αρχής αποκρατικοποιήσεων.

(Ο Κώστας Σ. Μητρόπουλος είναι πρόεδρος του ∆.Σ. της Eurobank EFG Equities)

(από την εφημερίδα "ΤΑ  ΝΕΑ", 28-29/05/2011)