Ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που έχει αναλάβει να εκτιμήσει τις αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφή στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα απεφάνθη τελικά την Τετάρτη 1 Ιουνίου ότι η αιτία της καταστροφής φαίνεται να είναι κατά κύριο λόγο το τσουνάμι το οποίο έπληξε την περιοχή

Ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που έχει αναλάβει να εκτιμήσει τις αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφή στον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα απεφάνθη τελικά την Τετάρτη 1 Ιουνίου ότι η αιτία της καταστροφής φαίνεται να είναι κατά κύριο λόγο το τσουνάμι το οποίο έπληξε την περιοχή.

Ο κ. Michael Weightman, ο Βρετανός επικεφαλής της ομάδας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αναφορικά με την αιτία η οποία προκάλεσε την καταστροφή δεν μπορεί να είναι άλλη από το Τσουνάμι το οποίο ήταν άμεση συνέπεια της εξαιρετικά μεγάλης σε ένταση σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε στην Ιαπωνία. Πρέπει να επισημάνουμε ότι αξιωματούχοι της Ιαπωνικής κυβέρνησης είχαν δηλώσει ότι η βλάβες στον αντιδραστήρα έχουν προέλθει κατά κύριο λόγω από τα ορμητικά νερά του Τσουνάμι αλλά ενδέχεται να επηρεάστηκαν κάποια συστήματα στον αντιδραστήρα από την σεισμική δόνηση.

Πιθανόν αυτό μπορεί να οδήγησε στο να διαφύγουν ζωτικής σημασίας υγρά που χρησιμοποιούνταν για ψυκτικούς λόγους από τις πρώτες στιγμές που συνέβη ο σεισμός. Είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι κ. Michael Weightman δήλωσε επίσης ότι ο γειτονικός σταθμός μ’ αυτόν της Φουκουσίμα δεν παρουσίασε καμία βλάβη κυρίως λόγω της διαθεσιμότητας ηλεκτρικής ενέργειας αφενός καθώς και του γεγονότος ότι δεν χτυπήθηκε καθόλου απ’ το τσουνάμι.