Να αυξήσει κι όχι να περιορίσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα, όπως είναι η τάση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τη Φουκουσίμα, αποφάσισε η Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, το στρατηγικό ενεργειακό της πρόγραμμα, που υιοθέτησε το βουλγαρικό Κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη, σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας, που ανέρχεται σήμερα στο 35% του συνόλου της ενέργειας της χώρας. Όπως αναφέρει το πρόγραμμα, «η Βουλγαρία θα υπερασπιστεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τη διατήρηση και την αύξηση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας»

Να αυξήσει κι όχι να περιορίσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό της μείγμα, όπως είναι η τάση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μετά τη Φουκουσίμα, αποφάσισε η Βουλγαρία. Συγκεκριμένα, το στρατηγικό ενεργειακό της πρόγραμμα, που υιοθέτησε το βουλγαρικό Κοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη, σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας, που ανέρχεται σήμερα στο 35% του συνόλου της ενέργειας της χώρας. Όπως αναφέρει το πρόγραμμα, «η Βουλγαρία θα υπερασπιστεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τη διατήρηση και την αύξηση του μεριδίου της πυρηνικής ενέργειας».

Σήμερα το 35% της ενέργειας της χώρας προέρχεται από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, το 55% από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και το 10% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η χώρα θα επιδιώξει να παρατείνει την εκμετάλλευση των δύο αντιδραστήρων των 1.000 μεγαβάτ του Κοζλοντούι, του μοναδικού πυρηνικού σταθμού της, η διακοπή της λειτουργίας των οποίων προβλέπεται αντιστοίχως για το 2017 και το 2019.

Η κυβέρνηση προβλέπει εξάλλου την κατασκευή δύο νέων αντιδραστήρων 1.000 μεγαβάτ έκαστος. Οι αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν είτε στο Κοζλοντούι είτε στο Μπέλενε, στις όχθες του Δούναβη, ανατολικά του Κοζλοντούι.