Μείωση σημείωσαν στην Ελλάδα οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2010, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπου κινήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με εκείνα πριν την κρίση. Επιπλέον, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις ΑΠΕ στην Ευρώπη αυξήθηκαν το 2010 κατά 29%. Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ετήσια έρευνα της Ernst & Young European Attractiveness Survey, η οποία αποδίδει την άνοδο των επενδύσεων στο αυξημένο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών

Μείωση σημείωσαν στην Ελλάδα οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2010, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπου κινήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα σε σχέση με εκείνα πριν την κρίση. Επιπλέον, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις ΑΠΕ στην Ευρώπη αυξήθηκαν το 2010 κατά 29%. Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, ετήσια έρευνα της Ernst & Young European Attractiveness Survey, η οποία αποδίδει την άνοδο των επενδύσεων στο αυξημένο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών.

Πλην των ΑΠΕ, αυξήθηκαν και οι επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία που απέφεραν 25% των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν συνολικά το 2010. Επίσης, οι εταιρικές υπηρεσίες και το λογισμικό αυξήθηκαν σε επίπεδο έργων 15%.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις πραγματοποιήθηκαν σε Βρετανία και Γαλλία, ενώ, εκτός από τη χώρα μας, λιγότερες ξένες επενδύσεις δέχθηκαν η Πορτογαλία και η Ισπανία. Πιο δημοφιλής προορισμός επενδύσεων παραμένει, σύμφωνα με την έρευνα η Κίνα, σε μικρή απόσταση από την Δυτική Ευρώπη.

Συνολικά στην Ευρώπη τα έργα αυξήθηκαν 14%, από 3.303 το 2009 στα 3.757 το 2010. Στις περισσότερες από τις 43 χώρες, όπου και καταγράφηκαν οι ξένες επενδύσεις, υπήρξε βελτίωση, ενώ οι θέσεις εργασίας, οι οποίες δημιουργήθηκαν ως απόρροια αυτών έφθασαν τις 137.000.

Οι επενδύσεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 24% σε σχέση με το 2009. Οι χώρες που δέχθηκαν τις πιο αυξημένες σε αξία επενδύσεις ήταν η Βρετανία και μετά η Γαλλία με αύξηση έργων 7% και 6% αντίστοιχα, ενώ στη Γερμανία ο αριθμός των έργων αυξήθηκε κατά 34%, φθάνοντας στα 560 το 2010. Επιπλέον, οι επενδυτές θεώρησαν δελεαστικές και τις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες τα χρηματοδοτηθέντα έργα αυξήθηκαν κατά διψήφιο ποσοστό.

Αναλυτικότερα, οι επενδύσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία ανέκαμψαν από το 2009 και προσέφεραν το 25% των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν συνολικά. Οι εταιρικές υπηρεσίες και το λογισμικό αυξήθηκαν σε επίπεδο έργων 15%.

Ωστόσο, οι κλάδοι, οι οποίοι είχαν συγκριτικά καλή πορεία το 2009, όπως τα τρόφιμα, η φαρμακοβιομηχανία, η εξόρυξη και οι τηλεπικοινωνίες, είδαν τα συναφή έργα να μειώνονται το 2010, σύμφωνα με την έρευνα.