Συνάντηση για θέματα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο είχαν στη Λευκωσία στελέχη της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) με αντιπροσώπους της ισραηλινής εταιρείας Delek Energy. Τα στελέχη της Αρχής ενημέρωσαν την Delek Energy σχετικά με την ανάπτυξη του συστήματος παραγωγής που βασίζεται στη χρήση φυσικού αερίου και την εντολή που της έχει ανατεθεί από το κυπριακό κράτος για την ανάπτυξη χερσαίου τερματικού αποϋγροποίησης

Συνάντηση για θέματα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο είχαν στη Λευκωσία στελέχη της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) με αντιπροσώπους της ισραηλινής εταιρείας Delek Energy. Τα στελέχη της Αρχής ενημέρωσαν την Delek Energy σχετικά με την ανάπτυξη του συστήματος παραγωγής που βασίζεται στη χρήση φυσικού αερίου και την εντολή που της έχει ανατεθεί από το κυπριακό κράτος για την ανάπτυξη χερσαίου τερματικού αποϋγροποίησης.

Από την πλευρά της, η Delek Energy ενημέρωσε την ΑΗΚ για τις προτάσεις της αναφορικά με την εξόρυξη και αξιοποίηση του φυσικού αερίου στο κοίτασμα Leviathan και ενδεχομένως μελλοντικά και σε άλλα κοιτάσματα. Η Delek Energy δήλωσε την ετοιμότητα της να συζητήσει με την ΑΗΚ και την Κύπρο γενικότερα την πιθανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κύπρο, τόσο για χρήση στην ηλεκτροπαραγωγή, όσο και για υγροποίηση για εξαγωγή.

Όπως αναφέρει η ΑΗΚ σε ανακοίνωσή της, η Delek θεωρεί ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις υπάρχει πιθανότητα έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, μέχρι το 2014. Το ενδεχόμενο αυτό χρήζει λεπτομερούς μελέτης όλων των τεχνοοικονομικών παραμέτρων που το συνθέτουν.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι αποφασίστηκε η συνέχιση της αλληλοενημέρωσης με στόχο την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο, το συντομότερο δυνατό.