ΙΓΜΕ: «Πονάει Κεφάλι, Κόβει Κεφάλι» ;

Με έκπληξη διαβάσαμε την είδηση ότι, στα πλαίσια των δραστικών περικοπών των δημοσίων δαπανών, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Ακόμη μεγαλύτερη κατάπληξη προκαλεί η πληροφορία ότι, σύμφωνα με τα σχέδια αυτά, το ΙΓΜΕ δεν θα ενσωματωθεί ενιαίο στην δομή του ΥΠΕΚΑ, αλλά, αντίθετα, θα διαχυθούν οι αρμοδιότητές του στο υπάρχουν οργανόγραμμα του Υπουργείου
energia.gr
Σαβ, 11 Ιουνίου 2011 - 08:57

Με έκπληξη διαβάσαμε την είδηση ότι, στα πλαίσια των δραστικών περικοπών των δημοσίων δαπανών, η κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). Ακόμη μεγαλύτερη κατάπληξη προκαλεί η πληροφορία ότι, σύμφωνα με τα σχέδια αυτά, το ΙΓΜΕ δεν θα ενσωματωθεί ενιαίο στην δομή του ΥΠΕΚΑ, αλλά, αντίθετα, θα διαχυθούν οι αρμοδιότητές του στο υπάρχουν οργανόγραμμα του Υπουργείου.

Με την απόφαση, όμως, αυτή, που ισοδυναμεί, στην ουσία, με διάλυση του Ινστιτούτου, δεν προαναγγέλλεται, απλά, η κατάργηση ενός οργανισμού και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην κεντρική δομή της διοίκησης, με στόχο τον περιορισμό λειτουργικών και μη ορθολογικών δαπανών. Στην πραγματικότητα, καταργείται το ίδιο το αντικείμενο του ΙΓΜΕ, το οποίο συνίσταται στην οργανωμένη επιστημονική έρευνα του υπεδάφους της ελληνικής επικράτειας. Γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψουμε ότι μπορούν οι έρευνες που έχει ως σήμερα διεξαγάγει το ΙΓΜΕ, ως συγκροτημένος και αυτοτελής φορέας, να πραγματοποιηθούν εφεξής από τις όποιες διευθύνσεις, γενικές γραμματείες κ.ο.κ. στις οποίες θα διαμοιρασθεί η ευθύνη διενέργειάς τους. Το πιθανότερο είναι να αδρανοποιηθούν, μετατρεπόμενες σε τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες – πάρεργο της ήδη δυσκίνητης δομής ενός ελληνικού υπουργείου … 

Εξάλλου, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι, ως σήμερα, σε κλάδους όπως η γεωθερμία, έρευνα στην χώρα μας έχει πραγματοποιήσει μόνον το ΙΓΜΕ. Κι αυτό γιατί μόνον αυτό διαθέτει την σχετική τεχνογνωσία. Με την διάχυση του προσωπικού και των αρμοδιοτήτων του σε άλλες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, όλη αυτή η γνώση και η εμπειρία θα χαθούν και οι συναφείς δραστηριότητες θα ατονήσουν. Άλλωστε, η ελεγκτική αρμοδιότητα στους ιδιώτες παραγωγούς π.χ. της υψηλής ενθαλπίας, μπορεί να ασκηθεί ομαλά μόνο με στελέχη με επιστημονική κατάρτιση, εμπειρία και συμμετοχή στην έρευνα – στοιχεία που, με την επαπειλούμενη πολυδιάσπαση του ΙΓΜΕ θα περιπέσουν σε μαρασμό, με συνέπεια την πλημμελή διεξαγωγή ελέγχων από ένα προσωπικό που δύσκολα θα έχει, απασχολούμενο σε κάποια κεντρική υπηρεσία, την συχνή τριβή επί του επιστημονικού του αντικειμένου, την οποία έχει σήμερα σε ένα ερευνητικό Ινστιτούτο.

Η σημαντικότερη, ωστόσο, επίπτωση, σε περίπτωση εφαρμογής της εν λόγω κυβερνητικής απόφασης, θα είναι η αποθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στην γεωθερμία. Κι αυτό γιατί οι επενδύσεις στις οποίες προβαίνει στο συγκεκριμένο πεδίο της αρμοδιότητάς του, είναι επενδύσεις συχνά ασύμφορες για τον ιδιώτη επενδυτή, καθώς πρόκειται για διερεύνηση του δυναμικού γεωθερμικών πεδίων, χωρίς την διασφάλιση ότι είναι οικονομικά βιώσιμη η εκμετάλλευσή τους. Στρώνει, δηλαδή, το ΙΓΜΕ τον δρόμο εκεί που είναι πολύ ολισθηρά για τον ιδιώτη να κάνει το πρώτο βήμα …

Πιθανή διάλυση του ΙΓΜΕ θα στερήσει, άρα, τον ιδιωτικό τομέα από ένα εργαλείο στην επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα της γεωθερμίας στην Ελλάδα και θα αποθαρρύνει καίρια την ανάπτυξή του.