Ομιλία απηύθυνε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Ι. Μανιάτης, κατά το ελληνοκινεζικό συνέδριο επιχειρηματικότητας που έλαβε χώρα στην Αθήνα την Τρίτη. Ο κ. Μανιάτης εστίασε στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και στις ευκαιρίες που ανοίγονται για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ιδίως στις ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, έκανε λόγο για την έμφαση που δίνει το ΥΠΕΚΑ στην ολοκλήρωση των μεγάλων ενεργειακών έργων, με έμφαση στον αγωγό ITGI, ο οποίος φιλοδοξεί να εφοδιάσει με φυσικό αέριο τις αγορές της Ευρώπης.

Ομιλία απηύθυνε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, κ. Ι. Μανιάτης, κατά το ελληνοκινεζικό συνέδριο επιχειρηματικότητας που έλαβε χώρα στην Αθήνα την Τρίτη. Ο κ. Μανιάτης εστίασε στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και στις ευκαιρίες που ανοίγονται για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ιδίως στις ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, έκανε λόγο για την έμφαση που δίνει το ΥΠΕΚΑ στην ολοκλήρωση των μεγάλων ενεργειακών έργων, με έμφαση στον αγωγό ITGI, ο οποίος φιλοδοξεί να εφοδιάσει με φυσικό αέριο τις αγορές της Ευρώπης.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

«Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών καθώς και το Ινστιτούτο Κομφούκιος Αθηνών για την ευγενική τους πρόσκληση να παραβρεθώ σε μία αξιέπαινη πρωτοβουλία η οποία μάλιστα λαμβάνει χώρα ίσως στην πιο κρίσιμη περίοδο για την χώρα.

Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, έχει μπει σε έναν αγώνα δρόμου χωρίς προηγούμενο. Το μεγάλο διακύβευμα για τη χώρα είναι σαφές: Είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ψυχολογία και η επιστροφή της ανάπτυξης στην οικονομία. Προσδοκούμε επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ακόμη και από το 2012.

Είναι μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανύσουμε. Και σε αυτή την πορεία χρειαζόμαστε δίπλα μας συμμάχους και φίλους με τους οποίους μας ενώνουν δεσμοί ιστορικοί, οικονομικοί, πολιτισμικοί.

Μπορεί να μας χωρίζει μεγάλη γεωγραφική απόσταση, αλλά τα κοινά σημεία που φέρουν κοντά την Ελλάδα και την Κίνα είναι πολλά και έχουν ισχυρά θεμέλια και ρίζες στην αρχαιότητα. Δεν είναι μόνο η φιλοσοφία και ο πολιτισμός που ενώνουν τους λαούς μας. Οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών έχουν και αυτές τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Μια σχέση που αναζωπυρώθηκε το 1972 με τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων και αναβαθμίστηκε με την έναρξη της νέας χιλιετίας.

Ο ρόλος της Κίνας στον ενεργειακό τομέα είναι μεγάλης βαρύτητας για το διεθνές σκηνικό. Οι διεθνείς της επενδύσεις συμβάλλουν στην αύξηση των αποθεμάτων προς όφελος των καταναλωτών ενέργειας παγκοσμίως και μειώνουν τους κινδύνους που προκαλεί η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση.

Μολονότι το πετρέλαιο αναλογεί περίπου στο 20% του συνόλου των κινεζικών πρωτογενών αναγκών σε ενέργεια, η ζήτησή του αυξάνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Η Κίνα αναδείχθηκε ήδη από το 2003 ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο μετά τις Η.Π.Α. Το 2010 ωστόσο, βάσει των υπολογισμών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η Κίνα ξεπέρασε ακόμη και τις Η.Π.Α., ανερχόμενη στη θέση του πρώτου καταναλωτή ενέργειας στον πλανήτη.

Η συμμετοχή του τομέα φυσικού αερίου στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, παραμένει εξαιρετικά μικρή – περί το 3% το 2010, αλλά αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί έως το 2020, αγγίζοντας το 10% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης.

Είναι προφανές ότι η Κίνα και η Ευρώπη έχουν διακριτές ανάγκες σε ότι αφορά την απρόσκοπτη διασφάλιση της ενεργειακής τους επάρκειας. Παρ’ όλα αυτά, ανήκω σε αυτούς που δεν θέλουν να βλέπουν παντού ανταγωνισμούς, αλλά αντίθετα ευκαιρίες συνεργειών. Αρκεί να μη βλέπει ο καθένας τη δική του μικρή εικόνα, αλλά τη μεγάλη εικόνα του σύγχρονου κόσμου.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προχωρά με ταχείς ρυθμούς την υλοποίηση της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής με προτεραιότητα στην εξεύρεση, εξασφάλιση και διαχείριση ενεργειακών πόρων, προκειμένου να εγγυηθούμε την ασφαλή, ομαλή, αδιάλειπτη και αξιόπιστη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενεργειακή ασφάλεια της νοτιοανατολικής αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Προχωράμε χωρίς χρονοτριβή την υλοποίηση μεγάλων διεθνών ενεργειακών αγωγών. Η υλοποίηση του Νοτίου Ενεργειακού Διαδρόμου, μέσα από την επιλογή του αγωγού φυσικού αερίου IGI, έργου καίριας σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, θα πρέπει να ξεκινήσει τη λειτουργία του το συντομότερο δυνατό.

Οι πιθανές μελλοντικές επεκτάσεις του σε χώρες όπως η Αλβανία και η FYROM, μαζί με την υλοποίηση του ελληνοβουλγαρικού I.G.B, δημιουργούν ένα ισχυρό ευρωπαϊκό πλέγμα παροχής φυσικού αερίου, στο οποίο η Ελλάδα αποκτά ρόλο – κλειδί.

Η γεωπολιτική θέση της χώρας ενισχύεται επίσης με την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, έργου μεγάλης σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης.

Με Υπουργική Απόφαση που υπογράψαμε πρόσφατα, εγκρίναμε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) στο ελληνικό έδαφος, με συνολικό προϋπολογισμό έργων €1,3 δις, μέχρι το 2014.

Αναφορικά με την εξέλιξη του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, συνεχίζουμε σταθερά να στηρίζουμε την υλοποίησή του.

Δώσαμε τέλος στην ολιγωρία 15 ετών στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Ξεκινούμε με την έναρξη σεισμικών ερευνών «μη αποκλειστικών δεδομένων» στο Ιόνιο και τη Νότια Κρήτη. Σχεδιάζουμε την προώθηση Διεθνούς Γύρου Αδειοδότησης για εξερεύνηση και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων μέσα στο 2012.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο.

Η Ελλάδα, σε παγκόσμια κλίμακα, είναι η μοναδική χώρα παραγωγής χουντίτη, πρώτη χώρα παραγωγής περλίτη, δεύτερη χώρα παραγωγής κίσσηρης και μπεντονίτη, τέταρτη παραγωγός αλουμίνας στην Ε.Ε., καθώς και πρώτη στην εξαγωγή προϊόντων λευκόλιθου/μαγνησίτη στην Ε.Ε. Το παραγόμενο σιδηρονικέλιο εξάγεται στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ανοξείδωτου χάλυβα καλύπτοντας το 7% των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς.

Σήμερα απασχολούνται στον κλάδο της εξόρυξης περίπου 23.000 άμεσα εργαζόμενοι και περισσότεροι από 100.000 έμμεσα εργαζόμενοι.

Οι πωλήσεις μεταλλευμάτων, βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και κατεργασμένων μεταλλουργικών προϊόντων ξεπερνούν κάθε χρόνο το 1,0 δισ. Ευρώ, από τα οποία τα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 80%, αντιστοιχούν σε εξαγωγές. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τααδρανή υλικά, αξίας άνω των 400 εκατ. ευρώ.

ΗΧαλκιδική αποτελεί μία βιώσιμηκαι «πλουτοπαραγωγική δεξαμενή» μετάλλων, με πλέον των12 δισ. ευρώ αξία σε περιεχόμενα κοιτάσματα που απαντώνται στο υπέδαφός της.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΓΜΕ, τα μεταλλευτικά αποθέματα του υπεδάφους της χώρας είναι τρέχουσας αξίας 28 δις Ευρώ περίπου.

Η πολιτική της Κυβέρνησης για την προσέλκυση των επενδύσεων στον τομέα της μεταλλευτικής δραστηριότητας περιλαμβάνει απόλυτα στοχευμένες δράσεις.

Πριν λίγες μέρες, μας παραδόθηκε το πόρισμα για την αξιοποίηση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού τριάντα (30) Δημόσιων Μεταλλείων της χώρας,από ένα σύνολο 100 και πλέον που πρόκειται να εξετασθούν. Η συνολική αξία των αποθεμάτων των ορυκτών που εξετάζονται από την επιτροπή ξεπερνάει τα 10 δις Ευρώ.

Το πόρισμα προτείνει την ένταξη επτά (7) περιοχών σε τρεις (3) ευρύτερους χώρους, με ενιαία γεωγραφικά, κοιτασματολογικά, περιβαλλοντικά και τεχνικά χαρακτηριστικά. Για κάθε έναν από τους χώρους αυτούς, προετοιμάζεται Δημόσιος Διεθνής Διαγωνισμός για την εκμίσθωσή του. Οι προτεινόμενοι χώροι ανήκουν στους Νομούς Κιλκίς και Ροδόπης και αφορούν σε πορφυρικά κοιτάσματα χαλκού – χρυσούσε μεικτά θειούχα, καθώς και αντιμονίτη.

Είναι η πρώτη φορά από συστάσεως Ελληνικού Κράτους που γίνεται μια τόσο σοβαρή δουλειά τεκμηρίωσης για τον αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο της Χώρας μας.

Πριν λίγες μέρες, ειδική Ομάδα Εργασίας ολοκλήρωσε το τελικό πόρισμα σχετικά με την εξειδίκευση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες (πρωτοβουλία Verheugen) στην ελληνική πραγματικότητα.Πρόκειται για μια πρωτοπορειακή, πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την αειφόρο και βιώσιμη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών ορυκτών πρώτων υλών, με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ευαισθησίες των τοπικών κοινωνιών.

Σε συνέχεια της παραπάνω ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για τις Ορυκτές Πρώτες ύλες, προωθείται επίσης η δημιουργία μιας πλατφόρμας με την ονομασία «Σύμπραξη για την Καινοτομία: Μη ενεργειακές πρώτες ύλες για μια σύγχρονη κοινωνία». Στόχος είναι η χρηματοδότηση δράσεων στους τομείς της εξόρυξης, τηςεπεξεργασίας, της αποκατάστασης του περιβάλλοντος, της αποδοτικότερης χρήσης και της ανακύκλωσης των πρώτων υλών, καθώς και της εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων για τις πρώτες ύλεςκρίσιμης σημασίας για την Ε.Ε. Μέχρι το 2020, πρόκειται να έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προόδου ως προς την ασφάλεια του εφοδιασμού της Ε.Ε. καθώς και την επίτευξη αποτελεσματικής και αειφόρου διαχείρισης των μη ενεργειακών πρώτων υλών στην Ευρώπη.

Η Χώρα μας, θεωρώντας ότι μέσω της Σύμπραξης αυτής μπορεί να δοθεί επιπλέον ώθηση στην αξιοποίηση του ελληνικού ορυκτού πλούτου, συμμετέχει ενεργά στις σχετικές διαδικασίες και μάλιστα ενδιαφέρεται να συμμετάσχει, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου της Σύμπραξης.

Πριν λίγες μέρες αναθεωρήσαμε το νέο Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ), που ίσχυε από το 1984, δηλ. για πάνω από 25 χρόνια.

Στρατηγικός στόχος της αναθεώρησης αυτής είναι η προσαρμογή στις απαιτήσεις της νέας εποχής, για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων και περιοίκων, παραγωγικότητα, οικο-αποδοτικότητα, καλύτερη επιμελητεία υλικών, διαχείριση παραπροϊόντων και αποβλήτων, κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη. Επίσης, προωθείται η ψηφιακή σύγκλιση με την υποβολή μελετών και κάθε γεωχωρικής πληροφορίας σε ψηφιακή μορφή, με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Η εκμετάλλευση, πλέον, με το νέο Κώδικα, δεν πραγματοποιείται ευκαιριακά ή ληστρικά, ούτε περιορίζεται μόνο στα τμήματα του κοιτάσματος που έχουν καλύτερη ποιότητα, ή μπορούν να εξορυχθούν «ευκολότερα». Αντίθετα, επιβάλλεται να διενεργείται ορθολογικά, με στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση του κοιτάσματος, στις επικρατούσες τεχνικοοικονομικές και γεωπολιτικές συνθήκες, στα πλαίσια των αρχών της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης.

Καθιερώνεται η υποχρέωση του εκμεταλλευτή για την εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών (Best Available Techniques, BAT) κατά την έρευνα, εξόρυξη, απόθεση και διαχείριση των εξορυκτικών αποβλήτων. Απαγορεύεται πλέον η εγκατάλειψη, εκφόρτωση ή ανεξέλεγκτη εναπόθεση εξορυκτικών αποβλήτων.

Οι Ορυκτές πρώτες ύλες μπορούν να μας κάνουν πρωταγωνιστές. Με όραμα, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα και καθημερινή επιμονή,μπορούν να δώσουν απαντήσεις στο ζητούμενο μιας σύγχρονης, βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, προχωρούμε στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, στο πλαίσιο του 3ου ενεργειακού πακέτου, με στόχο την τόνωση του ανταγωνισμού, την πραγματοποίηση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Αναφορικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα, η έναρξη γίνεται με την πώληση ποσοστού 55% της ΔΕΠΑ και 31% του ΔΕΣΦΑ. Διαχωρίζεται η ΔΕΠΑ από τον ΔΕΣΦΑ και θα αποκρατικοποιηθούν χωριστά, καθώς επίσης θα πωληθεί το ποσοστό του δημοσίου στα ΕΛΠΕ. Όσον αφορά στη ΔΕΗ, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης, είτε του 17%, είτε διαφόρων περιουσιακών στοιχείων.

Το Δημόσιο στοχεύει στην αξιοποίηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων του επί του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», μέσω πώλησης μέρους ή όλης της συμμετοχής του Δημοσίου.

Για τη ΛΑΡΚΟ, που συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών σιδηρονικελίου στον κόσμο, το Δημόσιο σχεδιάζει την πώληση των μετοχών του σε στρατηγικό επενδυτή, παραχωρώντας παράλληλα και τη διοίκηση της εταιρίας.

Στον τομέα των Α.Π.Ε, μέσα στο 2011 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τουλάχιστον 200MW φωτοβολταϊκών και 300 MW αιολικών πάρκων, ενώ θα κατασκευαστούν υποστηρικτικά δίκτυα προϋπολογισμού 250 εκ. ευρώ.

Πρόσφατα, υπεγράφησαν δύο συμφωνίες ύψους 2,8 δις ευρώ στο κλάδο των ΑΠΕ, ανάμεσα σε κινεζικές και ελληνικές εταιρείες για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Mε την ολοκλήρωση της 1ης φάσης της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της ΔΕΗ για συμμετοχή ιδιωτών στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200MW στην περιοχή της Κοζάνης, τέσσερις από τις επιχειρήσεις που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, ήταν κινεζικές.

Στον τομέα της γεωθερμίας, πρόσφατα ολοκληρώσαμε με μεγάλη επιτυχία τέσσερις διεθνείς διαγωνισμούς παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της χώρας. Εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι έρευνες και οι βαθιές γεωτρήσεις. Σύντομα μάλιστα, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε και σε νέο, δεύτερο, γύρο παραχωρήσεων για εφαρμογές γεωθερμίας.

Κυρίες και κύριοι,

Η βούληση της Κυβέρνησης να αναδείξει το εξωστρεφές της πρόσωπο σε όλες τις πτυχές της εθνικής οικονομίας, με την ενέργεια στο επίκεντρο, αποδεικνύει ότι οι συνθήκες στη χώρα μας είναι ώριμες και οι προϋποθέσεις κατάλληλες για την ανάπτυξη νέων συνεργιών.

Από την πλευρά της, η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, σχέση η οποία με το πέρασμα του χρόνου γίνεται όλο και πιο στενή.

Το ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί από πολλές ελληνικές και κινεζικές επιχειρήσεις ενέργειας για σύναψη συνεργασιών, είναι έντονο.

Οι προοπτικές ανάπτυξης που παρουσιάζει η Κινεζική οικονομία από τη μία πλευρά και η ανασύνταξη της ελληνικής οικονομίας από την άλλη, γεννούν ευκαιρίες και για τα δύο μέρη, τις οποίες δεν μπορούμε να αφήσουμε αναξιοποίητες.

Αν πιστέψουμε σε μια τέτοια προοπτική, θα κατανοήσουμε και το μέγεθος της σημασίας της. Αλλά και αντίστροφα. Αν κατανοήσουμε τη σημασία της, θα πιστέψουμε σε μια τέτοια προοπτική.

Εύχομαι η σημερινή συνάντηση να αποτελέσει την αφετηρία ενός θεσμού – γέφυρας ανάμεσα στην Ελληνική και την Κινεζική επιχειρηματική κοινότητα, οδηγώνταςσε μεγάλα καιαμοιβαία επωφελή επιτεύγματα».