Η ύφεση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ το 2011, ενώ το 2012 προβλέπεται πενιχρή ανάπτυξη 0,6%, αναφέρει στη «μαύρη» έκθεσή της η τρόικα, επισημαίνοντας ότι «η δημοσιονομική στρατηγική θα πρέπει να αναθεωρηθεί». Και συμπεραίνει: «Δεδομένης της διατήρησης της Ελλάδας εκτός αγορών μέχρι το 2012 το πρόγραμμα της εξυγίανσης υπολείπεται σε πόρους. Και, ως εκ τούτου, η 5η δόση δεν μπορεί να δοθεί πριν διορθωθεί αυτό το πρόβλημα»

Η ύφεση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,8% του ΑΕΠ το 2011, ενώ το 2012 προβλέπεται πενιχρή ανάπτυξη 0,6%, αναφέρει στη «μαύρη» έκθεσή της η τρόικα, επισημαίνοντας ότι «η δημοσιονομική στρατηγική θα πρέπει να αναθεωρηθεί». Και συμπεραίνει: «Δεδομένης της διατήρησης της Ελλάδας εκτός αγορών μέχρι το 2012 το πρόγραμμα της εξυγίανσης υπολείπεται σε πόρους. Και, ως εκ τούτου, η 5η δόση δεν μπορεί να δοθεί πριν διορθωθεί αυτό το πρόβλημα». «Ξεχάστε την 5η δόση χωρίς νέα μέτρα και νέα στήριξη», αναφέρει ρητά η τρόικα στην έκθεσή της. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει την επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα μέχρι να λυθεί το πρόβλημα της ελλιπούς χρηματοδότησης του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, αναφέρει και το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της χωρίς νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, ότι η ύφεση είναι βαθύτερη και θα διαρκέσει περισσότερο από όσο αναμενόταν! Αυτό σημαίνει ότι Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα περιμένουν να εγκριθεί νέο πακέτο μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να δοθεί η πέμπτη δόση του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Οι δραματικές εξελίξεις συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Στο Συμβούλιο των υπουργών αναγνωρίστηκε η προσπάθεια της Ελλάδας για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, και συζητήθηκε και η αρωγή προς την ελληνική οικονομία. Εκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα της Τετάρτης, με βασικό θέμα τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης και η αξιολόγηση της τρόικας για την οικονομία. Επιπλέον, συζητήθηκε η προοπτική συνέχισης της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Eκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών της Ζώνης του Ευρώ, στην οποία έλαβε μέρος και ο ευρισκόμενος στη Φρανκφούρτη επίτροπος Ολι Ρεν. Αντικείμενο της συζήτησης οι εκθέσεις που συνέταξε η τρόικα μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, σε γενικές γραμμές, αναγνωρίζεται η προσπάθεια της Ελλάδας για την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, ενώ αντικείμενο συζήτησης ήταν και η αρωγή προς την ελληνική οικονομία.

Εν τω μεταξύ, αρκετά ανώτερα στελέχη τραπεζών κρατών-μελών της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου της γαλλικής Credit Agricole, Ζαν-Πολ Σιφλέ, τάχθηκαν υπέρ της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων με νέα ομόλογα που θα έχουν περίοδο λήξης επτά χρόνια αργότερα. Ο κ. Σιφλέ δήλωσε στο Reuters από το Μιλάνο ότι αναμένει από τις ευρωπαϊκές αρχές να εξετάσουν την πιθανότητα αυτή σύντομα και τάχθηκε υπέρ αυτής. «Εάν ελαφρύνουμε το βάρος του χρέους της Ελλάδας αυτό θα ωφελούσε την οικονομία της Ελλάδας κι επομένως και τους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο κ. Σιφλέ. «Είμαι υπέρ αυτού».

Αρκετά στελέχη τραπεζών στο Κένινγκσταϊν της Γερμανίας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη διάσκεψη του τομέα, εκφράστηκαν επίσης υπέρ μιας τέτοιας συμφωνίας. «Οι τράπεζες και οι πιστωτές πρέπει να συμμετάσχουν», σε μια τέτοια συμφωνία, δήλωσε ο Καρλ-Γκέοργκ Αλτενμπουργκ, ανώτερο στέλεχος της J.P. Morgan στη Γερμανία.

Αρκετές από τις μεγάλες γερμανικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν ελληνικά ομόλογα ανήκουν εν μέρει στο κράτος, πράγμα που σημαίνει ότι το Βερολίνο έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει άμεσα τις αποφάσεις τους για το ελληνικό χρέος.

Στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτήν την εβδομάδα δείχνουν ότι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είχαν τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα από κάθε άλλο ξένο θεσμικό ή ιδιωτικό επενδυτή -αντίστοιχα 23 δισεκατομμύρια ευρώ και 15 δισεκατομμύρια ευρώ- περί τα τέλη του 2010. Τέλος, η δεινή κατάσταση του τραπεζικού τομέα και η ενεργοποίηση του πακέτου εγγυήσεων προς τις τράπεζες, ύψους 30 δισ. ευρώ, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του πρόεδρου της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανου και του διευθύνοντος συμβούλου Απόστολου Ταμβακάκη.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 09/06/2011)