Ελάχιστο ήταν τελικά το αγοραστικό ενδιαφέρον στη πρεμιέρα της δημοπράτησης των δικαιωμάτων ρύπων, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος επεδίωκε να διαθέσει ένα εκατομμύριο δικαιώματα και τελικά πραγματοποιήθηκαν μόνον δύο συναλλαγές για 6.000 δικαιώματα!

Ελάχιστο ήταν τελικά το αγοραστικό ενδιαφέρον στη πρεμιέρα της δημοπράτησης των δικαιωμάτων ρύπων, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος επεδίωκε να διαθέσει ένα εκατομμύριο δικαιώματα και τελικά πραγματοποιήθηκαν μόνον δύο συναλλαγές για 6.000 δικαιώματα! Tα συνολικά έσοδα της δημοπρασίας, που έγινε μέσω του Xρηματιστηρίου Aθηνών δεν ξεπέρασαν τα 96.660 ευρώ, σε σχέση με τα 16, 1 εκατ. ευρώ που κατ' ελάχιστον ανέμενε το υπουργείο, αφού σαν τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας είχαν οριστεί τα 16,11 ευρώ/ δικαίωμα.

Πρόκειται για τη διάθεση του πρώτου πακέτου από το σύνολο των 10 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπής CO2 που έχει αποφασίσει να διαθέσει το υπουργείο, ώστε από τα έσοδα να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες για την αγορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, και να καλύψει το έλλειμμα του ΔEΣMHE που έχει ξεπεράσει τα 62 εκατ., ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αγγίζουν τα 144,06 εκατ.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους ρύπους, οι βιομηχανίες που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα πάνω από ένα επίπεδο είναι υποχρεωμένες να αγοράζουν τα λεγόμενα δικαιώματα εκπομπής CO2, τα οποία διαπραγματεύονται διεθνώς σε εξειδικευμένα χρηματιστήρια. Στην Eλλάδα, το υπουργείο αποφάσισε να διαθέσει δικαιώματα μέσω του X.A. Kύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι για τη χθεσινή δημοπρασία υπήρξε αρχικά σημαντικό ενδιαφέρον, αφού εννέα οίκοι, όπως η Deutsche Bank, η Citibank, η Merill Lynch, η Eθνική Xρηματιστηριακή, η Eμπορική κ.ά., είχαν καταθέσει εγγυήσεις άνω των 110 εκατ. που κάλυπταν 7 φορές τα προσφερόμενα δικαιώματα.

Διακυμάνσεις
H απότομη όμως πτώση της τιμής των δικαιωμάτων στις διεθνείς αγορές, που έχασαν πάνω από 1,5% μέσα σε μία ημέρα, σε μία αγορά που δεν παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνουν παρά ελάχιστες πράξεις, αφού το κατώφλι στην τιμή δημοπρασίας που είχε ορίσει το υπουργείο ήταν τα 16,11 ευρώ/δικαίωμα τη στιγμή που οι διεθνείς τιμές σποτ χθες άνοιξαν στα 16,11 ευρώ/ δικαίωμα και έκλεισαν στα 16,03 ευρώ/δικαίωμα.

Στην ελληνική δημοπρασία η ανώτερη τιμή αγοράς ήταν τα 16, 25 ευρώ/δικαίωμα και η κατώτερη τα 16,11 ευρώ/δικαίωμα. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι εξετάζεται την ερχόμενη εβδομάδα να επιχειρηθεί εκ νέου η πώληση των αδιάθετων δικαιωμάτων, καθώς αρκετοί από τους υποψήφιους αγοραστές κράτησαν τις θέσεις τους . H επόμενη προγραμματισμένη δημοπρασία έχει οριστεί για τις 29 Iουνίου.

(από την εφημερίδα "Ημερησία")