Ζήσαμε χθες ένα πολιτικό τραγέλαφο της πιο ακραίας και οδυνηρής μορφής. Εκπληκτη η κοινή γνώμη –ελληνική και διεθνής– πληροφορήθηκε αρχικώς ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, συντετριμμένος προφανώς από το αδιέξοδο που δημιούργησε η πολιτική του, δέχθηκε να αποσυρθεί από την πρωθυπουργία και να στηρίξει με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά κυβέρνηση με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής

Ζήσαμε χθες ένα πολιτικό τραγέλαφο της πιο ακραίας και οδυνηρής μορφής. Εκπληκτη η κοινή γνώμη –ελληνική και διεθνής– πληροφορήθηκε αρχικώς ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, συντετριμμένος προφανώς από το αδιέξοδο που δημιούργησε η πολιτική του, δέχθηκε να αποσυρθεί από την πρωθυπουργία και να στηρίξει με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά κυβέρνηση με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Λίγες ώρες αργότερα, με το επιχείρημα ότι ο κ. Σαμαράς διαχειρίσθηκε με «επικοινωνιακούς όρους» το ενδεχόμενο συνεργασίας των δύο κομμάτων εξουσίας για την αντιμετώπιση της κρίσεως, ο κ. Παπανδρέου υπαναχώρησε στην πίεση των πάσης φύσεως παραγόντων του ΠΑΣΟΚ και ανακοίνωσε «ανασχηματισμό» της κυβερνήσεώς του για σήμερα. Το κύρος του ελληνικού πολιτικού συστήματος συνετρίβη. Η αξιοπιστία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και διεθνώς καταρρακώθηκε. Οι Ελληνες πολίτες αναμένουν τις συνέπειες μιας άκρως ερασιτεχνικής διαχειρίσεως όχι απλώς της παρούσης κρίσεως, αλλά αυτού καθαυτού του μέλλοντος της χώρας.

Θα υπάρξουν κάποιοι που θα επικρίνουν τον κ. Σαμαρά και την αξιωματική αντιπολίτευση. Το έπραξε ήδη ο πρωθυπουργός. Αλλά στο αντιπροσωπευτικό σύστημα η εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση. Δεν διοικεί τη χώρα η αντιπολίτευση ούτε το πλήθος ούτε τα συνδικάτα ούτε η επιχειρηματική κοινότητα ούτε οι πάσης φύσεως αναλυτές. Ως προς το θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου απέτυχε οικτρώς και είναι όντως δυστύχημα για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθετήσεως. Ο κ. Παπανδρέου λειτούργησε κατά τη φύση του, με ακραία εκκεντρικότητα και δημιούργησε χάος ανεπανάληπτο. Δεν αποκλείεται ο κ. Παπανδρέου να ενήργησε καλή τη πίστει. Είναι επίσης βέβαιο ότι όταν συνομιλούσε με τον κ. Σαμαρά, αυτενεργούσε, εν αγνοία των μελών του υπουργικού του συμβουλίου και των στενών συνεργατών του.

Αλλά η «συμφωνία» με τον κ. Σαμαρά διελάμβανε «αναδιαπραγμάτευση» ή «νέα διαπραγμάτευση» του πρώτου και του δευτέρου Μνημονίου και ίσως αυτό δεν ήταν «ανεκτό» σε κάποιους από τους «διεθνείς» συνομιλητές της Ελλάδος. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου υπέστη χθες μία τραγική μετάλλαξη και μετετράπη από πολιτικό σε μυθιστορηματικό μοιραίο ήρωα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 16/06/2011)