Ζητείται Επειγόντως Κυβέρνηση

Πριν από δεκαπέντε μέρες σχολιάζαμε από αυτή τη στήλη την έλλειψη μιας ικανής ηγεσίας, που θα αναλάμβανε με αναπτυξιακή δυναμική τα ηνία της χώρας, για να την οδηγήσει έξω από το τούνελ της αβεβαιότητας και του αδιεξόδου που έχει εγκλωβιστεί. Τούτες τις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η πολύπαθη Ελλάς το αίτημα αυτό αποκτά δραματικό χαρακτήρα
energia.gr
Παρ, 17 Ιουνίου 2011 - 08:31

Πριν από δεκαπέντε μέρες σχολιάζαμε από αυτή τη στήλη την έλλειψη μιας ικανής ηγεσίας, που θα αναλάμβανε με αναπτυξιακή δυναμική τα ηνία της χώρας, για να την οδηγήσει έξω από το τούνελ της αβεβαιότητας και του αδιεξόδου που έχει εγκλωβιστεί. Τούτες τις κρίσιμες ώρες που διέρχεται η πολύπαθη Ελλάς το αίτημα αυτό αποκτά δραματικό χαρακτήρα.

Από την Τετάρτη το πρωί η χώρα αναστενάζει στην πλατεία Συντάγματος, στη Βουλή και τα γραφεία των κομμάτων. Χωρίς ελπίδα διαφυγής. Η κυβέρνηση δείχνει σαστισμένη, με τους επιεικέστερους χαρακτηρισμούς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τραβούν το σχοινί, χωρίς να δείχνουν ότι ενδιαφέρονται αν θα κοπεί. Όσο για την περίφημη συναίνεση, βυθίσθηκε στα ρηχά των πολιτικών και προσωπικών φιλοδοξιών. Όλων των κομματικών αποχρώσεων.

Τα γεγονότα θα γραφούν στη μαύρη σελίδα της ιστορίας της χώρας. Για την ακυβερνησία, τις παλινωδίες, την έλλειψη ευθύνης και τις ερασιτεχνικές πρακτικές που έχουν τρομάξει κυριολεκτικά όχι μόνον τους δανειστές μας, αλλά και τις αγορές.

Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός προτείνει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Στο βέτο που θέτει η Ν.Δ. να μην συμμετέχει ο Γ. Παπανδρέου ως Πρωθυπουργός, ο τελευταίος συναινεί. Για να το πάρει πίσω λίγες ώρες αργότερα. Ανακοινώνεται ότι θα κάνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό. Για να δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει την επομένη, χθες, δηλαδή, σε ευρύ ανασχηματισμό, με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους. Μέχρι το μεσημέρι χθες το μόνο που δεν είδαμε ήταν ο ανασχηματισμός. Είδαμε όμως δύο βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης να παραιτούνται με βαριές κατηγορίες για τον τρόπο διακυβέρνησης και το χειρισμό της οικονομικής κρίσης. Είχε προηγηθεί ένας ακόμη, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε.

Βγαίνει ο υπουργός Οικονομικών και μιλά για λάθη και παραλείψεις! Ενάμισι χρόνο μετά το πρώτο μνημόνιο! Χωρίς να αισθάνεται την ανάγκη να παραιτηθεί ή να κοκκινίσει!

Συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με διαρροές προς τον Τύπο, περί αμφισβήτησης της ηγεσίας. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Αντίθετα, ο Πρωθυπουργός μιλά και πάλι για ανασχηματισμό και διεκδίκηση ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Αν όλα αυτά δεν υποδηλώνουν μια πλήρη σύγχυση και ένα απίστευτο κυβερνητικό πήγαινε-έλα τότε μάλλον έχουμε χάσει την έννοια κάθε σοβαρότητας.

Στο μεταξύ, η 5η δόση παραμένει στον αέρα, ενώ άγνωστο είναι αν θα υπάρξει και νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα. Οι αγορές έχουν στήσει πανηγύρι με τα spreads, το ελληνικό Χρηματιστήριο βουλιάζει και το ατύχημα να χρεοκοπήσει η χώρα είναι πλέον ορατό. Η Ελλάδα γίνεται πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης για την απίστευτη πολιτική κρίση που βιώνει και η Ευρωζώνη τρέμει στην ιδέα της καραμπόλας.

Τα καταφέραμε για άλλη μία φορά. Δικαιώσαμε πλήρως το χαρακτηρισμό του «μαύρου πρόβατου» της Ε.Ε. Και τώρα τι; Ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια τι μέλλει γενέσθαι. Είναι προτιμότερο να πάμε σε εκλογές, μια που η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία; Εκεί να δείτε θρίλερ. Τα κόμματα ποντάρουν στην πλήρη φθορά της κυβέρνησης, προσδοκώντας να ενισχύσουν τα ποσοστά τους. Ο κόσμος έχει απηυδήσει πλέον από τους πολιτικούς που μας κυβερνούν. Τι θα βγάλει, λοιπόν, η κάλπη; Κόμματα και αποκόμματα που δεν θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση; Τι ελπίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Ότι μπορούν να σταθούν σε μια χώρα που ήδη έχει αρχίσει την κάθοδο της στο γκρεμό; Γιατί μέχρι τώρα λέγαμε ότι βρίσκεται στο χείλος του. Τώρα έχει ήδη πέσει συμπαρασύροντας δικαίους και αδίκους. Τα αποθέματα του θησαυροφυλακίου της χώρας λιγοστεύουν επικίνδυνα. Είναι δυνατόν να υπάρχει τόση αναλγησία από τα κόμματα, που αρνούνται να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να βρουν μια λύση για μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας; Είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουμε να φτάσουμε ως τα μέσα Ιουλίου και να μην κηρύξουμε στάση πληρωμών, καθώς, τότε θα πάρουμε, εφόσον τελικά μας την δώσουν, την 5η δόση.

Είναι ίσως υπερβολικό αν πούμε ότι πρέπει να βάλουμε αγγελία, με την οποία να ζητάμε επιτέλους κυβέρνηση για τη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας;