Διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποιεί απόχθες οκινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο, ο οποίος θα απευθυνθεί σήμερα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Ο Χου είχε χθες συνομιλίες τόσο με τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν όσοκαι με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ανακοίνωσε μετά το πέραςτης συνάντησήςτους πως η στρατηγική συμφωνίατροφοδότησης της Κίνας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση εδώκαι πέντε χρόνια, «πλησιάζει στηνοριστικοποίησή της».
Διήμερη επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποιεί απόχθες οκινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο, ο οποίος θα απευθυνθεί σήμερα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. Ο Χου είχε χθες συνομιλίες τόσο με τον ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν όσοκαι με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ανακοίνωσε μετά το πέραςτης συνάντησήςτους πως η στρατηγική συμφωνίατροφοδότησης της Κίνας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση εδώκαι πέντε χρόνια, «πλησιάζει στηνοριστικοποίησή της».

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας παγκοσμίωςκαι η Ρωσία η μεγαλύτερη παραγωγός. Η συμφωνία θα αφορά τα επόμενα 30 χρόνια και θα μπορούσε με βάση τους υπολογισμούς των αναλυτών να αποφέρει συνολικά στη ρωσική Gazprom έως και ένα τρισεκατομμύριο δολάρια – οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές εντούτοις «κολλούσαν» πάντα στο ζήτημα της τιμής. «Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες»,διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος τηςρωσικής κυβέρνησης και τσάρος της ενέργειας Ιγκορ Σέτσιν. Η συμφωνία θα εξασφαλίσει στην Gazprom μια εναλλακτική αγορά,μετριάζοντας τους φόβους του Πούτιν περί υπερβολικής εξάρτησης απότους ευρωπαίους ενεργειακούς πελάτες της Ρωσίας.
(από την εφημερίδα "Τα Νέα")