Η Κληρονομιά της Τ. Μπιρμπίλη προς τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Το ΥΠΕΚΑ παρουσίασε την Παρασκευή έναν κατάλογο με όλες τις αποφάσεις που υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της υπουργίας της κας Μπιρμπίλη, ο οποίος είναι χρήσιμος αν θέλει κάποιος να αξιολογήσει το έργο της προηγούμενης ηγεσίας και να κρίνει ποιες είναι οι προκλήσεις και τα ανοικτά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
energia.gr
Δευ, 20 Ιουνίου 2011 - 08:09

Το ΥΠΕΚΑ παρουσίασε την Παρασκευή έναν κατάλογο με όλες τις αποφάσεις που υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της υπουργίας της κας Μπιρμπίλη, ο οποίος είναι χρήσιμος αν θέλει κάποιος να αξιολογήσει το έργο της προηγούμενης ηγεσίας και να κρίνει ποιες είναι οι προκλήσεις και τα ανοικτά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Σε γενικές γραμμές, η αίσθηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη είναι ότι η κα Μπιρμπίλη υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη όσον αφορά την προώθηση των ΑΠΕ, ενώ οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού δεν ικανοποίησαν τις επιχειρήσεις του κλάδου. Επίσης, επιχειρήθηκαν ημιτελείς λύσεις στο θέμα της ΔΕΗ, μια υπόθεση που πλέον καλείται να προχωρήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πιθανότατα τοποθετήθηκε στο ΥΠΕΚΑ για αυτόν τον λόγο από τον πρωθυπουργό.

Η υπουργεία της κας Μπιρμπίλη ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και διαφορετική σε σχέση με ότι είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν, διότι ήταν ένα πρόσωπο εξοκοινοβουλευτικό, το οποίο δεν χαρακτηριζόταν από τις εξαρτήσεις του «παλαιού» ΠΑΣΟΚ και απολάμβανε, τουλάχιστον αρχικά, της προστασίας του πρωθυπουργού και της εμπιστοσύνης των αγορών. Υπό μια έννοια, η κα Μπιρμπίλη ήταν μια επιτυχημένη υπουργός Περιβάλλοντος, καθώς δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση με άλλα μέλη της κυβέρνησης και αρνήθηκε να συμβιβαστεί σε αρκετά θέματα, δεδομένης της εμπειρίας της ως περιβαλλοντολόγος.

Από την άλλη όμως, το παράπονο είναι ότι δεν υπήρξε αρκετά αποτελεσματική ως υπουργός Ενέργειας. Πέρα από την αγορά ηλεκτρισμού, η πορεία ήταν αργή όσον αφορά τα υπόλοιπα κρίσιμα για τον τόπο ζητήματα, όπως η σύσταση και η μορφή του φορέα για τις έρευνες πετρελαίου. Στο επικοινωνιακό επίπεδο, δύο βασικοί παράγοντες έδρασαν αρνητικά για την δημοφιλία της πρώην υπουργού: Από τη μια πλευρά οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ οδήγησαν μια μερίδα της κοινής γνώμης εναντίον του ΥΠΕΚΑ και από την άλλη η διάρκεια των γεγονότων στην Κερατέα διάβρωσαν την εικόνα της ίδιας. Επίσης, η κα Μπιρμπίλη δεν κατάφερε να κερδίσει την πλήρη υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα στον ηλεκτρισμό, ο οποίος απογοητεύτηκε από την λύση που επιλέχθηκε για την ενσωμάτωση του 3ου Ενεργειακού Πακέτου και του διαχωρισμού της ΔΕΗ (βλέπε ΙΤΟ).

Αυτό που κρατάμε περισσότερο από την υπουργία της κας Μπιρμπίλη είναι ότι πλέον η χώρα διαθέτει ένα στιβαρό ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, καθώς και δύο σημαντικά προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες. Στον τομέα των ΑΠΕ, η Ελλάδα είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, όπως άλλωστε αποτυπώθηκε σε πρόσφατες μελέτες από το εξωτερικό, οι οποίες την κατατάσσουν στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως όσον αφορά τα νέα έργα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση και ασχέτως της στάσης που κρατά ο καθένας απέναντι στον εκάστοτε υπουργό, αυτό που προέχει είναι να έχει η ενεργειακή στρατηγική της χώρας μας μια συνέχεια και μια συνέπεια στο εξής. Οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά ο κλάδος της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει στυλοβάτη της ανάπτυξης, κάτι που είναι εμφανές ακόμη και στον πλέον αδαή παρατηρητή.