Αγώνας Αντοχής Συνδικαλιστών – Κυβέρνησης με Έπαθλο το Μέλλον της ΔΕΗ

Μία από τις πρώτες «καυτές» πατάτες που καλείται να διαχειρισθεί η κυβέρνηση είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η σύγκρουση με τους σκληροπυρηνικούς συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει. Οι διακοπές ρεύματος μπήκαν στην ημερήσια διάταξη και το συνδικάτο είναι αποφασισμένο να φτάσει στα άκρα την κόντρα.
energia.gr
Τρι, 21 Ιουνίου 2011 - 00:38

Μία από τις πρώτες «καυτές» πατάτες που καλείται να διαχειρισθεί η κυβέρνηση είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Η σύγκρουση με τους σκληροπυρηνικούς συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ έχει ήδη ξεκινήσει. Οι διακοπές ρεύματος μπήκαν στην ημερήσια διάταξη και το συνδικάτο είναι αποφασισμένο να φτάσει στα άκρα την κόντρα.

Η συνάντηση που είχε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με τους καθ’ ύλη αρμόδιους υπουργούς κ.κ. Βενιζέλο και Παπακωνσταντίνου, το Σάββατο, κατέληξε σε αποτυχία. Φαίνεται, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις εξαγγελίες της, άλλωστε, από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα κριθεί η εκταμίευση της 5ης δόσης.

Τα συμφέροντα, συνεπώς, ένθεν και ένθεν, είναι πολλά. Τι θα κάνει η κυβέρνηση, αν, εν μέσω θέρους και με τις θερμοκρασίες να παίρνουν σιγά-σιγά την ανιούσα, έρθει αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης; Προς ώρας το black out δεν είναι ορατό, αλλά ουδείς μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί.

Κυβέρνηση και συνδικαλιστές δοκιμάζουν τις αντοχές τους και από αυτή τη σύγκρουση θα κριθεί εν πολλοίς και η διαχείριση ανάλογων αιτημάτων και πιέσεων. Αυτή αναμένεται να είναι η «μητέρα των μαχών» για τη νέα κυβέρνηση και βεβαίως για τους καινούριους, αρμόδιους, υπουργούς. Αν διατηρήσουν υψηλό φρόνημα σε ό,τι έχει να κάνει με τις ειλημμένες αποφάσεις, θα πέσει ένα απόρθητο κάστρο, το τελευταίο, ενδεχομένως, από την άποψη της δυνατότητας αντίδρασης, στα σκληρά μέτρα που έπονται. Εάν ανοίξει παράθυρο διαλόγου, έχοντας «υποκύψει» στην πίεση των συνδικαλιστών, τότε ενδεχομένως να «ανοίξει η όρεξη» και σε άλλους χώρους για περαιτέρω πίεση.

Το διακύβευμα μεγάλο. Να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής στη ΔΕΗ με ένα αξιοπρόσεκτο ποσοστό, έστω κι αν δεν εκχωρείται το μάνατζμεντ σε αυτή τη φάση, ενώ ορατή είναι και η πώληση μονάδων.

Πού θα βάλει, λοιπόν, την κόκκινη γραμμή η κυβέρνηση; Θα θελήσει να «βάλει νερό στο κρασί της», ενδεχομένως, έχοντας την προσοχή της και σε μια ενδεχόμενη σύντομη εκλογική αναμέτρηση; Θα θελήσει να προβάλει προς τα έξω ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο απέναντι στη σκληρότητα του Μεσοπρόθεσμου, επιδιώκοντας παράλληλα και μια διαφοροποίηση στη διαχείριση από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα;

Μέχρι στιγμής, πάντως, και ενόψει των αφόρητων πιέσεων για την 5η δόση, αλλά και την εξασφάλιση του νέου χρηματοδοτικού κρουνού από τους δανειστές μας, η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με ρήξεις. Ας μη λησμονούμε ότι στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ ισχυρό λόγο διαθέτει η ΠΑΣΚΕ.

Αλλά εξίσου σημαντικές προκλήσεις έχει να αντιμετωπίσει και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Θα καταφέρει να διατηρήσει ενιαίο, ενωμένο και ισχυρό το αγωνιστικό της φρόνημα και να φτάσει στα άκρα; Θα αναγκασθεί κι αυτή να κάνει βελτιωτικές υποχωρήσεις, δεχόμενη, έστω πώληση κάποιων μονάδων;

Είναι βέβαιο ότι οι συνδικαλιστές έχουν χάσει πλέον τα ερείσματα τους στο ΥΠΕΚΑ. Η πρώην υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη υπήρξε επί μακρόν ένα σύμμαχος στις απαιτήσεις της Ομοσπονδίας. Τώρα τα πράγματα φαίνεται ότι αλλάζουν και απέναντί της έχει τον Παπακωνσταντίνου, που έχει δείξει ότι δεν αποκλίνει από τις επιταγές του Μνημονίου και τις κοινοτικές υποχρεώσεις μας.

Ιδού, λοιπόν, πεδίο λαμπρό ανοίγεται και για τις δύο πλευρές. Χρήσιμη υποσημείωση. Η κυριακάτικη, ευρωπαϊκού χαρακτήρα, συγκέντρωση στο Σύνταγμα ήταν σαφώς κατώτερη όλων των προηγούμενων. Όπως σημείωναν στα πηγαδάκια, τα επεισόδια της προηγούμενης Τετάρτης, αλλά κυρίως, ο ανασχηματισμός, λειτουργεί ως βαλβίδα ανάσας για την κυβέρνηση. Ο κόσμος ποντάρει στην ενδεχόμενη αναθεώρηση των σκληρών και αναποτελεσματικών πολιτικών που εφαρμόσθηκαν ως τώρα και δίνει τράτο χρόνου στη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να δει τα νέα δείγματα γραφής της. Άρα, απέχει, προς το παρόν, από κινηματικές διαμαρτυρίες αυτής της μορφής. Σε αυτό το πλαίσιο η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εκτιμάται ότι χάνει ισχυρά ερείσματα στην ίδια την κοινωνία και στους αγανακτισμένους στο Σύνταγμα. Η συνέχεια έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όλες τις πλευρές.