Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) επικρίνει την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβαρύνει υπέρμετρα τη βιομηχανική παραγωγή με την επιβολή νέου φόρου στη κατανάλωση φυσικού αερίου, ενός φιλικού προς το περιβάλλον καυσίμου. Όπως επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ, το μέτρο πρόκειται να πλήξει ανεπανόρθωτα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, καθώς ακυρώνει την εξαγωγική προσπάθεια και οδηγεί σε κλείσιμο και απολύσεις πολλές επιχειρήσεις

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) επικρίνει την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβαρύνει υπέρμετρα τη βιομηχανική παραγωγή με την επιβολή νέου φόρου στη κατανάλωση φυσικού αερίου, ενός φιλικού προς το περιβάλλον καυσίμου. Όπως επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ, το μέτρο πρόκειται να πλήξει ανεπανόρθωτα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, καθώς ακυρώνει την εξαγωγική προσπάθεια και οδηγεί σε κλείσιμο και απολύσεις πολλές επιχειρήσεις.

Μέλη της ΕΒΙΚΕΝ είναι κάποιες από τις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες και συγκεκριμένα οι εταιρείες: ΑΓΕΤ Ηρακλής ΑΕ, ΕΛΒΑΛ ΑΕ, Ελληνικά Λιπάσματα & Χημικά Elfe ΑΒΕΕ, Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος ΑΕ, Ενεργειακή Αιγαίου ΑΕ, Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου ΑΕ, Σιδενορ ΑΕ, Sovel ΑΕ, Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ, Τσιμέντα Τιτάν ΑΕ, Χαλκόρ ΑΕ, Χαλυβουργία Ελλάδος ΑΕ, Χαλυβουργική ΑΕ, Χάλυψ Δομικά Υλικά ΑΕ, Χαρτοποιία Κομοτηνής ΑΒΕΕ.

Όπως παρατηρεί η ΕΒΙΚΕΝ, η Κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει στη βιομηχανία Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) 1,5 €/ Gigajoule, δεκαπλάσιο από το ελάχιστο ύψος που προβλέπει η σχετική Οδηγία, τη στιγμή που (α) τα περισσότερα Κράτη Μέλη της ΕΕ δεν επιβάλλουν ΕΦΚ στις βιομηχανίες τους ή επιβάλλουν το ελάχιστο της Οδηγίας (0,15€/ Gigajoule) και (β) καμιά από τις γειτονικές χώρες και άμεσα ανταγωνιστές μας δεν επιβαρύνει με φόρους το φυσικό αέριο.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι τιμές του φυσικού αερίου που πληρώνει σήμερα η μεταποιητική μας βιομηχανίας είναι μέχρι 100% ακριβότερες από αυτές στις γειτονικές μας χώρες όπου είναι εγκατεστημένοι οι κύριοι ανταγωνιστές μας.

Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ, με τον νέο φόρο το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί περαιτέρω κατά 10– 15 % και θα οδηγήσει ακόμα περισσότερες βιομηχανίες στο λουκέτο, όπως έκλεισαν τα εργοστάσια της άλλοτε ανθούσας κεραμοποιίας/ βιομηχανίας ειδών υγιεινής, ενώ θα ακυρωθεί η μεγάλη εξαγωγική προσπάθεια που αποτελεί μια από τις ελάχιστες ελπίδες ανάκαμψης της Οικονομίας μας.

Στη συνέχεια, ανακοίνωση της ένωσης των βιομηχανικών ενεργειακών καταναλωτών, καταλήγει, απευθυνόμενη προς την κυβέρνηση: «Σε μια κρίσιμη για τα έθνος περίοδο που το ζητούμενο είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η προσέλκυση νέων επενδύσεων και η αύξηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η επιβολή νέων φορολογιών στην παραγωγή το μόνο που θα καταφέρει είναι να καταστρέψει κάθε ίχνος ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Σε μια περίοδο όπου η καθίζηση της εγχώριας αγοράς καθιστά τη στροφή στο σκληρό, διεθνή ανταγωνισμό επιλογή επιβίωσης, η οικονομική πολιτική οφείλει να μην απαξιώνει συνεχώς και καταρρακώνει τη θέση των ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνή σκηνή.

Το διακύβευμα για τη χώρα είναι τεράστιο και δε χωρούν πειραματισμοί. Στον αγώνα των επιχειρήσεων να επιβιώσουν και να διατηρήσουν χιλιάδες παραγωγικές θέσεις εργασίας, η Κυβέρνηση οφείλει, εάν δεν μπορεί να σταθεί αρωγός, τουλάχιστον να μη δυσχεραίνει την προσπάθεια»

Απευθύνουμε στη Κυβέρνηση ύστατη έκκληση να αποσύρει την πρόταση φορολόγησης του φυσικού αερίου για την βιομηχανία».