Την ενίσχυση των επενδύσεων στην πυρηνική ενέργεια κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, παρά τη στροφή της κοινή γνώμης διεθνώς, αλλά και της κυβέρνησης Μέρκελ ενάντια στην πυρηνική ενέργεια μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα. Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις φόβους λέγοντας ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για την έρευνα πάνω στην πυρηνική ασφάλεια, ενώ ανακοίνωσε και επενδύσεις στις ΑΠΕ ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται να δώσουμε ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο πυρηνικό πρόγραμμα του μέλλοντος, κυρίως στην τεχνολογία των αντιδραστήρων τέταρτης γενιάς» δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί σε συνέντευξη Τύπου, όπου τόνισε, μεταξύ άλλων ότι σημαντικό τμήμα του συνολικού ποσού θα διατεθεί για την ενίσχυση της έρευνας που αφορά την πυρηνική ασφάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική εταιρία Areva αναπτύσσει τέταρτης γενιάς πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ το 80% του ηλεκτρισμού της Γαλλίας προέρχεται από την πυρηνική ενέργεια.

Ωστόσο, περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές σχημάτισαν την Κυριακή ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το παλαιότερο πυρηνικό εργοστάσιο της Γαλλίας ζητώντας το κλείσιμό του.

Το εργοστάσιο του Fessenheim, στην Αλσατία, βρίσκεται στο επίκεντρο του διαλόγου για την πυρηνική ασφάλεια στη Γαλλία μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας που προκλήθηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι.