Το νόμισμα της... εμπιστοσύνης, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικότερο ακόμα και από το χρυσό, δήλωσε ότι φέρνει στην Ευρώπη ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Ζιαμπάο. Από τη Βουδαπέστη, τον πρώτο σταθμό της πενταήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη, ο κ. Γουέν δήλωσε ότι «η Κίνα είναι σημαντικός επενδυτής στα ευρωπαϊκά ομόλογα, αγοράζοντας πολλά τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ευρώπη και το ευρώ». Δήλωσε, δε, έτοιμος να αδράξει μαζί με τους Ευρωπαίους ετέρους τις ευκαιρίες που γεννά η κρίση, ώστε να υπάρξει «η ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και σταθερή ανάπτυξη»

Το νόμισμα της... εμπιστοσύνης, το οποίο χαρακτήρισε σημαντικότερο ακόμα και από το χρυσό, δήλωσε ότι φέρνει στην Ευρώπη ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Ζιαμπάο. Από τη Βουδαπέστη, τον πρώτο σταθμό της πενταήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη, ο κ. Γουέν δήλωσε ότι «η Κίνα είναι σημαντικός επενδυτής στα ευρωπαϊκά ομόλογα, αγοράζοντας πολλά τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Ευρώπη και το ευρώ». Δήλωσε, δε, έτοιμος να αδράξει μαζί με τους Ευρωπαίους ετέρους τις ευκαιρίες που γεννά η κρίση, ώστε να υπάρξει «η ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και σταθερή ανάπτυξη».

Αγοράζει σταθερά...

Η Κίνα φέρεται να αγοράζει σταθερά τους τελευταίους μήνες ευρωπαϊκά ομόλογα και να στηρίζει το κοινό νόμισμα, αφενός για να προσφέρει βοήθεια στις ευρωπαϊκές οικονομίες (προφανώς με το αζημίωτο...), αφετέρου για να απαγκιστρωθεί από το δολάριο. Το Πεκίνο διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα άνω των 3 τρισ. δολ., εκ των οποίων τουλάχιστον τα δύο τρίτα είναι τοποθετημένα στο αμερικανικό νόμισμα.

Οι κινεζικές Αρχές επιθυμούν να περιορίσουν την εξάρτηση από την πορεία του δολαρίου και των αμερικανικών ομολόγων, τοποθετώντας κεφάλαια στις υπόλοιπες οικονομίες του πλανήτη. Στις επαφές που είχε με τις ουγγρικές αρχές (που προήδρευαν της Ε.Ε. κατά το α' εξάμηνο) ο Κινέζος πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να αγοράσει ουγγρικά ομόλογα, χωρίς όμως να αποσαφηνίσει το ποσό. Ανακοίνωσε, επίσης, τη χορήγηση δανείου 1 δισ. ευρώ από την Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης για την ανάπτυξη διμερών επενδυτικών προγραμμάτων, κυρίως στον κλάδο των χημικών της Ουγγαρίας.

Ετοιμος για βοήθεια
Ο κ. Γουέν θεωρείται ο πλέον φιλικά προσκείμενος στους Ευρωπαίους μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του κινεζικού κατεστημένου. Το βράδυ του Σαββάτου μετέβη στο δεύτερο σταθμό της περιοδείας του, τη Βρετανία, όπου θα έμενε μέχρι σήμερα το πρωί. Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά χθες το βράδυ στο BBC, ο κ. Γουέν επανέλαβε ότι το Πεκίνο θα δανείσει σε όποιο ευρωπαϊκό κράτος αντιμετωπίζει προβλήματα πρόσβασης στις αγορές. Το μεσημέρι της Δευτέρας αναμενόταν να βρεθεί στο Βερολίνο, για να ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Ευρώπη συναντώντας την Άγκελα Μέρκελ.

(πηγή: εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ")