Σε ιστορική απόφαση κατέληξαν την περασμένη Παρασκευή οι ηγέτες των κρατών μελών, δίδοντας την έγκρισή τους για την είσοδο της Κροατίας στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2013. Πρόκειται για την έβδομη διεύρυνση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» ενέκριναν κείμενο, στο οποίο ζητείται η ολοκλήρωσις των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία έως το τέλος Ιουνίου, διατύπωση που σημαίνει ντε φάκτο την έγκριση της εντάξεως της Κροατίας στην ΕΕ

Σε ιστορική απόφαση κατέληξαν την περασμένη Παρασκευή οι ηγέτες των κρατών μελών, δίδοντας την έγκρισή τους για την είσοδο της Κροατίας στην ΕΕ από την 1η Ιουλίου 2013. Πρόκειται για την έβδομη διεύρυνση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

Κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «27» ενέκριναν κείμενο, στο οποίο ζητείται η ολοκλήρωσις των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κροατία έως το τέλος Ιουνίου, διατύπωση που σημαίνει ντε φάκτο την έγκριση της εντάξεως της Κροατίας στην ΕΕ. Η υπογραφή της συνθήκης εντάξεως θα γίνη πριν από το τέλος του έτους, αναφέρεται στο κείμενο. Τονίζεται δε ότι η Κροατία -η δεύτερη χώρα μετά από την Σλοβενία που προήλθε από την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και θα ενταχθή στην ΕΕ- πρέπει να συνεχίση τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, κυρίως στον δικαστικό τομέα και στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, οι χώρες της ΕΕ προβλέπουν την σύσταση, με ευθύνη της Κομμισσιόν, ενός μηχανισμού επιτηρήσεως για να διασφαλισθή ότι το Ζάγκρεμπ θα τηρήση τις δεσμεύσεις του μέχρι την επικύρωση της συνθήκης εντάξεως.

Μετά την υπογραφή της συνθήκης εντάξεως, περί τα μέσα Δεκεμβρίου, θα διενεργηθή σχετικό δημοψήφισμα στην Κροατία προτού οι 27 χώρες εκφρασθούν επί της εντάξεως μέσω των Κοινοβουλίων τους ή με την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρζυ Μπούζεκ ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και την ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κροατίας με την Ένωση. «Θα είναι στιγμή περηφάνιας για όλους μας να υποδεχθούμε το 28ο μέλος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

 

Διορισμός του Ντράγκι

 

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπούι ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι ο διάδοχος του Ζαν-Κλωντ Τρισέ θα είναι ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι. Στο σχέδιο αποφάσεως της Συνόδου, οι ηγέτες της ΕΕ «ορίζουν τον Μάριο Ντράγκι Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης από 1ης Νοεμβρίου 2011 έως την 31η Οκτωβρίου 2019».

Παραλλήλως, ο Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, ο εκπρόσωπος της Ιταλίας στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, αναμένεται σύντομα να ανακοινώση την παραίτησή του από την θέση, όπως είχε ζητήσει το Παρίσι. «Αναμένουμε μια ανακοίνωση σύντομα», από τον Μπίνι Σμάγκι, δήλωσε μια πηγή της ΕΕ και πρόσθεσε: «Στο Συμβούλιο, ο βαν Ρομπούι και οι Ιταλοί εξήγησαν ότι ο Μπίνι Σμάγκι θα αποχωρήση όταν είναι καιρός». Σημειωτέον ότι ο Σμάγκι δεν ήταν υποχρεωμένος να αποχωρήση πριν από τον Μάιο του 2013, ωστόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε υποσχεθή στον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζύ ότι ο εκπρόσωπος της χώρας του θα υπέβαλε την παραίτησή του εάν διοριζόταν ο Ντράγκι στην προεδρία της ΕΚΤ, ώστε να μην συμμετέχουν δύο Ιταλοί στο εκτελεστικό της συμβούλιο.

 

Το Σύμφωνο για το Ευρώ

 

Σε ό,τι αφορά τα ευρύτερα θέματα της οικονομίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της εφαρμογής ενός συνολικού πακέτου μέτρων που συμφωνήθηκε τον Μάρτιο, ώστε να επιστρέψη η Ευρώπη σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την αποφασιστικότητα όλων των κρατών μελών να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την πλήρη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητος και Αναπτύξεως.

Στα συμπεράσματα επισημαίνεται ακόμη ότι τα κράτη-μέλη που συμμετέχουν στο Σύμφωνο για το Ευρώ παρουσίασαν τις δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση άνω των 100 μέτρων. Όπως υπογραμμίζεται, οι δεσμεύσεις αυτές αποτελούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την εκπλήρωση των στόχων του Συμφώνου και θα πρέπει να εφαρμοσθούν σε εθνικό επίπεδο. Προβλέπεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επανεξετάσουν την πρόοδο που έχει σημειωθή σε αυτό το ζήτημα τον Δεκέμβριο πριν από την έναρξη του επόμενου «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου». Τονίζεται ακόμη ότι η πρόοδος που θα έχη σημειωθή από την πλευρά των κρατών μελών για την εφαρμογή των εξειδικευμένων συστάσεων στο πλαίσιο του Συμφώνου για το Ευρώ θα επανεξετασθή τον Μάρτιο του 2012.

 

«Έσχατη λύσις» οι έλεγχοι

 

Σχετικά με την μετανάστευση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπερασπίσθηκαν την αρχή της ελεύθερης μετακινήσεως εντός της ζώνης Σένγκεν, εγκρίνοντας νέους κανόνες που ορίζουν ότι η επαναφορά των ελέγχων στα εθνικά σύνορα θα αποτελή μόνο «έσχατη λύση». Η Γερμανίδα Καγκελλάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σχετικώς: «Είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα που δεν μπορούμε να ρισκάρουμε εξ αιτίας εθνικών ευαισθησιών».

Η αυξημένη εισροή μεταναστών από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής οδήγησε ορισμένα κράτη-μέλη να προτείνουν ως λύση για την παράνομη μετανάστευση την επαναφορά ελέγχων στα σύνορα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι συνοριακοί έλεγχοι θα ισχύσουν μόνο «σε πραγματικά κρίσιμες καταστάσεις, στις οποίες ένα κράτος μέλος δεν είναι πλέον σε θέση να εκπληρώση τις υποχρεώσεις του βάσει των κανόνων του Σένγκεν σχετικά με την πρόληψη της παράνομης μεταναστεύσεως υπηκόων τρίτων χωρών».