Μεγάλες εκπλήξεις αναμένονται με την ανακοίνωση του σχεδίου για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times, μία από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, μέρος του οποίου θα καταλήγει άμεσα στα ταμεία των Βρυξελλών. Πρόκειται για μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή του φόρου Τόμπιν, ο οποίος είχε επινοηθεί το 1972 από τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζέιμς Τόμπιν, για τη φορολόγηση των συναλλαγών σε ξένο συνάλλαγμα, με στόχο τη σταθερότητα στις αγορές νομισμάτων

Μεγάλες εκπλήξεις αναμένονται με την ανακοίνωση του σχεδίου για τον νέο προϋπολογισμό της Ε.Ε. αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Financial Times, μία από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, μέρος του οποίου θα καταλήγει άμεσα στα ταμεία των Βρυξελλών. Πρόκειται για μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή του φόρου Τόμπιν, ο οποίος είχε επινοηθεί το 1972 από τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζέιμς Τόμπιν, για τη φορολόγηση των συναλλαγών σε ξένο συνάλλαγμα, με στόχο τη σταθερότητα στις αγορές νομισμάτων.

Οι Βρετανοί διαφωνούν κάθετα με την επιβολή ενός φόρου Τόμπιν. Το Λονδίνο φιλοξενεί το μεγαλύτερο κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη. Εκτός της φορολόγησης του κλάδου παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, εξετάζονται πρόσθετες λύσεις, όπως η επιβολή τέλους στα αεροπορικά εισιτήρια ή η είσπραξη εσόδων από τη χρηματιστηριακή αγορά εκπομπής καυσαερίων. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισαν ότι δεν θα ασκήσουν πιέσεις για την επιβολή άμεσων φόρων. Τόνισαν, επίσης, ότι τα έσοδα από μέτρα όπως τα προαναφερόμενα θα αφαιρεθούν από τη συνεισφορά των κρατών-μελών.

Αυτή η πρόταση, εάν τελικά υλοποιηθεί, θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη στην Ε.Ε., καθώς θα σημάνει μια έστω και μερική οικονομική ελάφρυνση των κρατών-μελών. Από τη δημιουργία της Ε.Ε., ο κοινός προϋπολογισμός των «27» εξαρτάται από τη συνεισφορά των μελών της, που καλούνται να καλύψουν ετήσιες δαπάνες ύψους 126 δισ. ευρώ.

Στόχος της Κομισιόν είναι να αποκτήσει η Ε.Ε. ανεξάρτητες και άμεσες πηγές εσόδων από το 2014, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών προοπτικών της περιόδου 2014-21. Οι κοινοτικές αρχές αναζητούν νέες πηγές εσόδων εν μέσω μιας πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας υπογραμμίζουν πως σήμερα είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, επειδή επικρατεί μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ κρατών-μελών για το εάν η Ελλάδα ή άλλες χώρες δικαιούνται περισσότερα κεφάλαια στήριξης.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/06/2011)