Ξεκίνησαν, εχθές, Δευτέρα, οι ενταξιακές συνομιλίες για την είσοδο της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν ανοίξει ως τώρα τέσσερα κεφάλαια στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και έχουν ήδη ολοκληρωθεί επιτυχώς τα δύο, όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Όσουρ Σκαρφέντινσον, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ούγγρο ομόλογό του και προεδρεύοντα του συμβουλίου, Γιάνος Μαρτόνι, και τον αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση Στέφαν Φίλε
Ξεκίνησαν, εχθές, Δευτέρα, οι ενταξιακές συνομιλίες για την είσοδο της Ισλανδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουν ανοίξει ως τώρα τέσσερα κεφάλαια στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ και έχουν ήδη ολοκληρωθεί επιτυχώς τα δύο, όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Όσουρ Σκαρφέντινσον, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ούγγρο ομόλογό του και προεδρεύοντα του συμβουλίου, Γιάνος Μαρτόνι, και τον αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση Στέφαν Φίλε.

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για την Ισλανδία», υπογράμμισε ο Σκαρφέντινσον, ενώ το Ρέυκιαβικ ελπίζει η ένταξη να ολοκληρωθεί σύντομα, παρά τις όποιες περιπλοκές που πιθανόν να ανακύψουν. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η χώρα
του σκοπεύει να ανοίξει τα μισά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν τη γεωργία και την αλιεία, μέχρι το τέλος του έτους και τα υπόλοιπα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Ανησυχίες, ωστόσο, υπάρχουν ως προς τις προενταξιακές συνομιλίες για την αλιευτική πολιτική. Στο παρελθόν η Ισλανδία ενδέχεται έχει συγκρουστεί με την ΕΕ κυρίως για τον αποκαλούμενο «πόλεμο του σκουμπριού», με αφορμή τη μονομερή απόφαση του Ρέικιαβικ να αυξήσει σημαντικά την αναλογία που της αντιστοιχεί.

Τα συνολικά 35 κεφάλαια των προενταξιακών συνομιλιών της Ισλανδίας αφορούν όλες τις πλευρές του κοινοτικού δικαίου και καθένα από αυτά αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό τομέα (μεταφορές, ενέργεια, νομισματική πολιτική, γεωργία, αλιεία, δικαιοσύνη κ.λπ.). Στόχος των συνομιλιών είναι να επιβεβαιωθεί ότι η εθνική νομοθεσία της υπό ένταξη χώρας είναι σύμφωνη με το κοινοτικό δίκαιο.