Ρεύμα από το Ιρακινό Κουρδιστάν Αγοράζει το Κιρκούκ

Η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, έχει αρχίσει να αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα από ιδιωτική εταιρεία της αυτόνιμης κουρδικής περιοχής, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του Κιρκούκ σήμερα, Τρίτη, μετά από διαμάχη με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση σχετικά με ελλείψεις στην ηλεκτροιδότηση. «Υπογράψαμε συμβόλαιο ώστε να λύσουμε το πρόβλημα του ηλεκτρισμού στην περιοχή του Κιρκούκ κατά τη θερινή περίοδο αγοράζοντας 200 MW από ιδιώτη παραγωγό στο Κουρδιστάν», δήλωσε ο κυβερνήτης του Κιρκούκ, Rakan Saeed al-Jaburi
Τρι, 28 Ιουνίου 2011 - 18:47

Η πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, έχει αρχίσει να αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα από ιδιωτική εταιρεία της αυτόνιμης κουρδικής περιοχής, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του Κιρκούκ σήμερα, Τρίτη, μετά από διαμάχη με την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση σχετικά με ελλείψεις στην ηλεκτροιδότηση.

 

«Υπογράψαμε συμβόλαιο ώστε να λύσουμε το πρόβλημα του ηλεκτρισμού στην περιοχή του Κιρκούκ κατά τη θερινή περίοδο αγοράζοντας 200 MW από ιδιώτη παραγωγό στο Κουρδιστάν», δήλωσε ο κυβερνήτης του Κιρκούκ, Rakan Saeed al-Jaburi. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η προμήθεια ρεύματος είχε αρχίσει νωρίτερα εφέτος με την αγορά 100 MW νωρίτερα τον Ιούνιο, και τα οποία πρόκειται να διπλασιαστούν στα τέλη Ιουλίου. Όπως είπε, το σχετικό συμβόλαιο υπεγράφη με τον

Ahmed Ismaeel, έναν από τους μεγαλύτερους ηλεκτροπαραγωγούς στο Κουρδιστάν.

 

Το Κιρκούκ, που παράγει περισσότερο ρεύμα από όσο του έχει καταμεριστεί από την κυβέρνηση της Βαγδάτης, σταμάτησε για ένα μικρό χρονικό διάστημα τον Ιανουάριο να παρέχει ρεύμα στο κρατικό ιρακινό δίκτυο. Η παροχή αποκαταστάθηκε μόνο όταν συμφωνήθηκε να αυξηθεί η ποσόστωση του Κιρκούκ κατά 50% περίπου. Εντούτοις, η περιοχή εξακολουθούσε να μην μπορεί να έχει 24ωρη ηλεκτροδότηση.

Ο Jaburi δήλωσε πως δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί τελική τιμή πώλησης, αλλά οι αρχές του Κιρκού διαπραγματεύονται για 0,06 δολ. ανά κιλοβάτ.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Κιρκούκ, οι προμήθειες ρεύματος θα εξοφληθούν με έσοδα από την συμφωνία πετροδολλαρίων, βάσει της οποίας η περιφέρεια του Κιρκούκ λαμβάνει 1 δολ. από την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση για κάθε βαρέλι πετρελαίου που εξάγει, έχοντας, έτσι, έσοδα 1,7 εκατ. δολ. τον μήνα.