Ανάλγητη και Απόλυτα Αντικοινωνική η Συμπεριφορά της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

Καθώς κορυφώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις εναντίον των κυβερνητικών αποφάσεων για την οικονομία, εν όψει της ψήφισης σήμερα και αύριο στην Βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με χιλιάδες κόσμου να διαμαρτύρονται καθημερινά στις πλατείες και τις οδούς, και τα συνδικάτα να έχουν εξαπολύσει απεργιακό κύμα σε όλη την χώρα, και την καθημερινή ζωή να έχει σχεδόν παραλύσει από τις ευρύτατες κινητοποιήσεις και απ’ τα κατά τόπους επεισόδια, έχουμε και το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ, τα μέλη του οποίου τυγχάνουν να είναι απ’ τα καλύτερα αμειβόμενα στην χώρα, να διαμαρτύρονται με τον πλέον αντικοινωνικό και κυνικό τρόπο στερώντας αυθαίρετα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε εκατομμύρια πολίτες
energia.gr
Τετ, 29 Ιουνίου 2011 - 19:10

Καθώς κορυφώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις εναντίον των κυβερνητικών αποφάσεων για την οικονομία, εν όψει της ψήφισης σήμερα και αύριο στην Βουλή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με χιλιάδες κόσμου να διαμαρτύρονται καθημερινά στις πλατείες και τις οδούς, και τα συνδικάτα να έχουν εξαπολύσει απεργιακό κύμα σε όλη την χώρα, και την καθημερινή ζωή να έχει σχεδόν παραλύσει από τις ευρύτατες κινητοποιήσεις και απ’ τα κατά τόπους επεισόδια, έχουμε και το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ, τα μέλη του οποίου τυγχάνουν να είναι απ’ τα καλύτερα αμειβόμενα στην χώρα, να διαμαρτύρονται με τον πλέον αντικοινωνικό και κυνικό τρόπο στερώντας αυθαίρετα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε εκατομμύρια πολίτες.

Το αίτημα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι κατά της αποκρατικοποίησης της Επιχείρησης αφού η κυβέρνηση υπό την πίεση της Τρόικα έχει αποφασίσει την πώληση του 17% της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι ή το κράτος θα ελέγχει πλέον το 34% των μετοχών το οποίο στην πράξη σημαίνει, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία, ότι το Δημόσιο θα  διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία του και έτσι θα μπορεί να ελέγχει στην ουσία την Επιχείρηση διορίζοντας διοικήσεις της αρεσκείας της, αφού προηγουμένως αυτές θα έχουν εγκριθεί από την ΓΕΝΟΠ. Γιατί αποτελεί κοινό μυστικό ότι εδώ και χρόνια ουσιαστικό έλεγχο της ΔΕΗ ασκεί ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κ. Νίκος Φωτόπουλος και οι γύρω απ’ αυτόν συνδικαλιστές συνεργάτες του.

Ο κ. Φωτόπουλος διαμαρτύρεται τώρα κατά της ημι-αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ γιατί φοβάται ότι μετά την πώληση του 17% πιθανόν ν’ ακολουθήσει και η πώληση του υπολοίπου τμήματος (όπως ακριβώς έγινε στον ΟΤΕ) οπότε ο θεσμός των ακριβοπληρωμένων και αργόσχολων συνδικαλιστών θα καταρρεύσει και έτσι η άρχουσα συνδικαλιστική τάξη θα χάσει τα πλουσιοπάροχα προνόμια της. Έτσι ο κ. Φωτόπουλος και οι συνοδοιπόροι του προβάλουν τα πλέον απίθανα επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους για την μη πώληση του 17%, περίλαμπρη θέση στα οποία έχει η άποψη ότι η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να πωλήσει την ΔΕΗ καθ’ ότι αυτή ανήκει πρώτιστα στους εργαζόμενους και δευτερευόντως στο λαό και το παραγόμενο προϊόν αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό.

Βέβαια η ΔΕΗ η οποία δημιουργήθηκε ως γνήσια κρατική επιχείρηση αμέσως μετά τον πόλεμο το 1950 είχε ως βασική αποστολή τον εξηλεκτρισμό της χώρας και μάλιστα κάτω από εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Η αποστολή αυτή εξετελέσθη και ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και το τελευταίο χωρίο και ακριτικό νησί της Ελλάδος ηλεκτροδοτείται. Το 1999 η τότε κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον κ. Κώστα Σημίτη και υπουργό ενέργειας το σημερινό υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, απεφάσισε ότι η ΔΕΗ έπρεπε να μετοχοποιηθεί ώστε το κράτος να ενισχύσει τα οικονομικά του πράγμα που επανέλαβε άλλες δύο φορές έτσι που σήμερα να κατέχει το 51% ενώ το υπόλοιπο 49% ελέγχεται από ανεξάρτητους επενδυτές εντός και εκτός της Ελλάδος και ένα πολύ μικρό ποσοστό, λιγότερο του 5.0%, από τους εργαζόμενους. Άρα είναι ξεκάθαρο που ανήκει η ΔΕΗ οι δε συνδικαλιστές εβγήκαν τριπλά κερδισμένοι από την όλη υπόθεση της μετοχοποίησης έχοντας εξασφαλίσει μια υπέρογκη οικονομική επιδότηση του ταμείου ασφάλισης των από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχοντας διατηρήσει όλες τις θέσεις εργασίας που επιθυμούσαν και έχοντας κρατήσει ανέπαφες τις προκλητικές οικονομικές απολαβές τους.

Σήμερα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διαμαρτύρεται για να μην απολέσει τα κεκτημένα της μια φράξια υπαλλήλων της ΔΕΗ, με τον πλέον ανάλγητο, αντικοινωνικό και υποβολιμαίο τρόπο στερώντας αίφνης το ηλεκτρικό ρεύμα από εκατομμύρια πολίτες, υποσκάπτοντας την οικονομική ζωή της χώρας (με σωρεία ζημιών για χιλιάδες επιχειρήσεις) και δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και γενικά εντείνοντας την χαώδη κατάσταση μιας περιπεσούσας οικονομίας. Πράγματι το ηλεκτρικό ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό και επιπλέον απαραίτητη συνθήκη επιβίωσης του σύγχρονου ανθρώπου και άρα συντελεστής κοινωνικής συνοχής. Για αυτό και θα έπρεπε να υπάρχουν βαρύτατες κυρώσεις για όσους υποσκάπτουν την κοινωνική συνοχή και απειλούν την εύρυθμο λειτουργία του κράτους και της οικονομικής ζωής του τόπου.

 Επειδή όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις διακατέχονται από έντονα φοβικά σύνδρομα τέτοιες κυρώσεις δεν προβλέπονται αλλά και εάν αναφέρονται στο Σύνταγμα ουδείς δικαστικός λειτουργός τολμά να τις εφαρμόσει. Για αυτό η μόνη λύση για την εξασφάλιση και συνεχή παροχή του πράγματι πολύτιμου κοινωνικού αγαθού που είναι η ηλεκτρική ενέργεια, είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο άμεσος και αυστηρός περιορισμός της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στην μέριμνα της για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, και η πλήρης απομάκρυνση του προέδρου της και άλλων στελεχών της από την διοίκηση της εταιρείας με παράλληλη θέσπιση, μέσω βασικών αλλαγών του εσωτερικού κανονισμού της επιχείρησης, των αρμοδιοτήτων και δραστηριοποίησης των διαφόρων συνδικαλιστών και παρατρεχάμενων.